Ktp:n pääsihteeri Tomi Mäkinen: Miten suhtautua Venäjään?

Kommunistien suhtautumisesta Venäjään on jonkin verran epätietoisuutta. Asia on ajankohtainen liittyen myös 15. -16.7 mielenosoituksiin, joissa Suomen suurpääoma, perinteinen oikeisto, tiukan linjan antikommunistit sekä liberaali-uusvasemmisto olivat yhtenä rintamana vastustamassa Venäjää (ja USA:n presidentti Trumpin ”venäjämyönteisyyttä”).

”Putin-trolli-ilmiöstä” on puhuttu jo kauan. Ilmaisu tarkoittaa sitä, että valtamedia ja eri oikeistolaiset tahot syyttävät ihmisiä Putinin kannattajiksi tai jopa maksetuiksi Venäjän kätyreiksi. Kremlin kätyreitä on etsitty kissojen ja koirien kanssa, ja joskus myös Ktp joutuu tällaisen huvittavan väitteen kohteeksi. Venäjä-kysymys on kuitenkin vakava asia, joten käsitellään sitä vakavasti.

Kapitalismi vai sosialismi?

Venäjä on kapitalistinen valtio. Tästä syystä Ktp ei tietenkään tue Venäjän hallintoa tai talousjärjestelmää vaan kannattaa sen vallankumouksellista uudelleenjärjestämistä pois kapitalismista kohti sosialismia.

Venäjää johtavat oikeisto ja suurkapitalistit joiden perimmäiset luokkaedut eivät mene yksiin työväenluokan etujen kanssa. Ktp:llä on hyvät suhteet Venäjän kommunistiseen työväenpuolueeseen, joka vastustaa oikeiston valtaa Venäjällä.

Lyhyesti: ajatus siitä, että kommunistit tukisivat jotakin kapitalistista valtiota on kummallinen eikä vastaa todellisuutta. Kommunistien syyttäminen ”Putinisteiksi” on itselleen valehtelua ja ajanhukkaa.

”Anti-imperialismi”

On olemassa joitakin vasemmistolaisia tahoja jotka sanovat, että vaikka Venäjä onkin kapitalistinen ja oikeistolainen, niin ainakin se taistelee suurempaa pahaa eli USA:n imperialismia vastaan. Esimerkkeinä tästä voidaan nähdä se miten Venäjä on haitannut USA:n hyökkäystä Syyriaa kohtaan.

Venäjän apu Syyrian hallinnolle ulkomaista hyökkäystä vastaan perustuu maiden väliseen valtiosopimukseen yhteistyöstä ja avunannosta. Sopimus on tehty jo Neuvostoliiton aikana ja se on nyt käytössä ensimäistä kertaa sodan oloissa.

Tämä ei kuitenkaan todellisuudessa tee Venäjästä pienten itsenäisten kansojen puolustajaa ja suurta anti-imperialistia. Venäjä on kilpailija taloudessa ja geopolitiikassa ja yrittää turvata omia intressejään. On kyse kilpailusta kahden imperialistin välillä.

Toki on myönnettävä, että Venäjä on imperialistina USA:ta heikompi. Ja tämä onkin se syy miksi Venäjä joskus ajautuu pienten kansojen puolelle. Tuon jotkut virheellisesti tulkitsevat periaatteelliseksi anti-imperialismiksi.

USA lietsoo sotaa kaikkialla. Jos Venäjä jossakin kuten nyt Syyriassa torppaa USA:n hyökkäyksen tuota pientä itsenäistä maata kohtaan, niin ei meillä anti-imperialisteilla ole mitään sitä vastaan. Mutta ei pidä olla sinisilmäinen. Venäjä on omia etujaan ajava kilpaileva imperialisti, joka joskus tekee jotakin oikeaa, mutta vain omista itsekkäistä motiiveistaan.

Mikä on marxismi-leninismin opetus tästä aiheesta? Se, että kansainvälinen työväenluokka voi käyttää imperialistien keskinäisiä ristiriitoja hyväkseen, mutta ei pidä liittoutua kenenkään imperialistin kanssa eikä unohtaa millainen hirviö imperialismi on. Kaikkien maiden työläisten on liityttävä yhteen, eikä taistella keskenään imperialististen hallitustensa puolesta.

Sota vai rauha?

Venäjä-kysymyksen ytimessä on kyse sodasta ja rauhasta. Suomen oikeistolainen kapitalistiluokka on jo pitkään ollut amerikkalaisen imperialismin ja sen sotaa lietsovan politiikan uskollinen kätyri.

Suomen talous haluttiin ensin avata länsimaisille monikansallisille jättiyrityksille ja EU:n myötä tämä onnistui. Nyt Suomi halutaan liittää sotilasliitto Natoon ja tehdä Suomesta täydellisesti USA:n pelinappula. Suomi on jo solminut Naton kanssa Isäntämaasopimuksen, joka sallii Naton sotajoukkojen tuomisen maahamme.

Oikeiston russofobisen propagandan ja median Venäjällä pelottelevien juttujen takana on sama tavoite. Luoda pelon ilmapiiriä, jossa Suomi voidaan liittää Natoon. Tämä on osa 90-luvulla alkanutta Naton laajentumista kohti Venäjää. Venäjää piiritetään ja ajetaan nurkkaan. Tässä on todellinen sodan uhka suurvaltojen välillä, ja siinä Suomi on tulilinjalla.

Me emme tahdo sotaa, emmekä halua olla kummankaan osapuolen pelinappuloita. Tahdomme itsenäisyyttä ja rauhaa.

Suomi pystyy puolueettomuudellaan takaamaan rauhan Pohjolassa. Siksi tulee sanoutua irti Nato-sopimuksista, estää Suomen käyttö Venäjän vastaisissa provokaatioissa ja torjua oikeistomedian Venäjä-hysteria ja sotakiihko.

Työkansan Sanomat 9/2018

Ktp:n pääsihteeri Tomi Mäkinen: Miten suhtautua Venäjään?

Hakutulokset “Ktp:n pääsihteeri Tomi Mäkinen: Miten suhtautua Venäjään?

 • 13.10.2018 13:20:sta
  Permalink

  Kiitettävän hyvä analyysi ja suositus fiksoidun kannan muodostamiseen.
  Minä toisin omana osuutenani näkemyksen että mitkään nykyaikaiset valtiot eivät ole puhtaasti sosialistisia, kapitalistisia tai ”feodalistisia”, vaan jotain näiden välillä ja vähän näitä kaikkia ja kaikkia muitakin yhteiskuntamuotoja.
  Minun arvioni mukaan Venäjän yhteiskunnan historiallisessa muistissa on realistinen käsitys siitä mitä sosialismi voi parhaimmillaan olla ja mitä kapitalismiin putoaminen 1990 merkitsi.
  Arvioni mukaan Venäjän yhteiskunta pyrkii kohti sosialismia mutta paljon kokeneempana ja kypsempänä kuin sata vuotta sitten.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *