Suomessa vuosikymmeniä harjoitettu oikeistopolitiikka on heikentänyt pysyvällä tavalla työväestön mahdollisuuksia selvitä arkielämässä. Pahimmat kapitalismin iskut tapahtuivat 1990-luvun syvän laman aikana ja vuonna 2008 alkaneen talouslaman jälkeen. Kumpikin lama, ensimmäinen kotitekoinen ja jälkimmäinen osin kansainvälinen, aiheuttivat joukkotyöttömyyden ja työväestön elintason laskun.

Suomen sosiaali ja terveys SOSTE julkaisi kaksi viikkoa sitten selvityksen, jossa tehdään yhteenveto oikeistopolitiikan seurauksista kaikkein vähävaraisempiin. SOSTEn teettämässä selvityksessä tarkastellaan sosiaaliturvaetuuksia ja verotusta vuodesta 2012 vuoteen 2019. Selvitys on karua luettavaa. Tuloerot ovat kääntyneet kasvuun – työttömät, lapsiperheet, yksinhuoltajat, eläkeläiset ja opiskelijat ovat harjoitetun politiikan kärsijöinä.

Selvityksen tietojen mukaan perusturvaa on heikennetty monilla toimenpiteillä ja leikkauksilla, erityisesti indeksijäädytyksillä. Perusturvaetuuksien ostovoima on jäänyt ja tulee jäämään jälkeen tulevina vuosina. Lisäksi perusturvan varassa elävien toimeentuloa on heikentynyt etuustulojen verotuksen kiristäminen.

Leikkaukset ja muu kurittaminen on iskenyt ankarana myös työttömiin. Ilman indeksijäädytyksiä työttömän peruspäiväraha olisi ensi vuonna noin 725 euroa kuukaudessa, mutta jäädytyksen vuoksi se jää alle 700 euroon. Työttömän toimeentuloa heikentää lisää myös se, että työttömyysturvaa verotetaan kovemmin kuin muita vastaavia sosiaalietuuksia.

SOSTEn tekemän selvityksen aikana Suomessa on ollut kolme porvarihallitusta – Kataisen, Stubbin ja Sipilän hallitukset. Kahdessa niistä on ”vaikuttanut” Sdp:n ja yhdessä Vasemmistoliiton ministereitä. Jälki on työväestön kannalta murheellista.

SOSTE ja sen pääsihteeri Vertti Kiukas vaatii harjoitettuun politiikkaan selkeää suunnanmuutosta. Tähän on helppo yhtyä. Tutkimukset ja selvitykset ovat tarvittavaa taustatietoa, mutta se ei vielä riitä.

Tarvitaan hyvin järjestynyttä työväenliikettä ja joukkovoiman käyttöä suunnan muuttamiseksi. Tässä taistelussa Ktp ja puolueen jäsenet ovat aina horjumatta mukana.

Työkansan Sanomat 3/2018

Authors

Oikeistopolitiikka kurittaa kaikkein vähävaraisempia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *