Pääkirjoitus 4.10.2019: Työtätekevät maksavat kapitalismin kriisin ja taantuman seuraukset

Suomen kapitalismiin perustuva kansantalous on joutunut 1970-luvun öljykriiseistä lähtien yhä voimakkaampien iskujen kohteeksi. Taantumat ja lamat ovat seuranneet toisiaan, romauttaneet kansantulon ja aiheuttaneet  jo kaksi kertaa yli puolen miljoonan ihmisen joukkotyöttömyyden.

Suomen EU-jäsenyyden valmisteluun liittynyt rahamarkkinoiden vapauttaminen ja sitä seurannut vuoden 1991 devalvaatio aiheuttivat 1990-luvun alussa vuosia kestäneen valtavan talouden taantuman ja laman. Yritykset kaatuivat, työttömyys ponnahti ennätyslukemiin, leikkauslistan kaivettiin esiin, köyhyydestä  ja osattomuudesta tuli työväestön arkipäivän kumppani.

Toinen talouden taantuma ja lama johtui vuoden 2007 finanssikapitalismin romahduksesta. Se aiheutti Suomessa  1990-luvun alun laman kaltaiset seuraukset. Yrityksiä kaatui, joukkotyöttömyys teki paluun ja perusturvaa leikattiin hallitusten  ja eduskunnan päätöksillä.

Tuo kymmenen vuoden takainen romahdus on aikaisempiin verrattuna toisenlainen. Siitä talous ja kansantulo ei ole palautunut vieläkään ennalleen. Ja joukkotyöttömyyskin on jäänyt pysyväksi. Työ- ja elinkeinoministeriön elokuun työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa on laajan työttömyyden luvuilla lähes 400 000 työtöntä.

Tähän talouden jatkuvan kriisin ja velkaantumisen aikaan on nyt iskemässä jo kolmas nykyisen ajan taantuma. Ja aiheuttajana on jälleen kapitalistinen talousjärjestelmä ja sen vetureina toimivat Yhdysvallat ja EU. Eikä maksajan osa ole vaikea arvata: se on työtätekevä kansanosa.

Kapitalismista ja sen anarkistisesta talousjärjestelmästä on sen mätänemisvaiheessa tullut taakka työväenluokalle ja maapallolle. Kyse ei ole enää pelkästään taloudesta ja finanssikeinottelusta. Ilmastomuutos ja ympäristötuhot kertovat vieläkin enemmän kapitalismin tuhovoimasta.

Nyt eivät kapitalismin kritiikki ja hurskaat toiveet enää riitä. On koottava yhteen voimat jotka haluavat kaataa kapitalismin ja rakentaa tilalle suunnitelmatalouteen  perustuvan sosialismin – nuorten ja maapallon pelastamiseksi.

Työkansan Sanomat 11/2019

Authors

Pääkirjoitus 4.10.2019: Työtätekevät maksavat kapitalismin kriisin ja taantuman seuraukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *