Kolme vuosikymmentä harjoitettu oikeistopolitiikka on kaivautunut syvälle suomalaiseen yhteiskunnan rattaisiin ja työtätekevien taskuihin. Tuo aika pitää sisällään kaksi syvää lamaa ja kolme talouden taantumaa. Onkin oikein sanoa, että kapitalismin kriisi on jäänyt pysyväksi. Kriisin maksajaksi ja kapitalismin pelastajaksi on valjastettu aina valtio ja työtätekevä väestö.

Eduskuntapuolueet ja hallitukset ovat väristä riippumatta taipuneet kapitalistien ja rikkaiden vaatimuksiin, kun kyse on ollut voittojen turvaamisesta ja uusien etujen antamisesta. Yhtiöiden voittojen ja osinkojen määrää ei ole suitsittu pahimmankaan kriisin tai talouden kasvun aikana. Ei nytkään keväällä, kun pörssiyhtiöiden jakamat osingot nousevat historiallisen suureksi.

Kauppalehden mukaan sijoittajilla on koittamassa keväällä Helsingin pörssissä kaikkien aikojen tilipäivä. Tilin suuruus ylittää kymmenen vuoden takaisen yli 12 miljardin euron osinkopotin. Ahneudesta ja hulvattomasta menosta kertoo paljon, että valtioenemmistöinen energiayhtiö Fortum käyttää miljardi euroa velkarahaa rahoittaakseen osingonjakonsa.

Näissä voittojen ja rikkauksien oloissa eduskunta ja hallitus ovat iskeneet kyntensä työttömien ja kaikkein vähävaraisimman kansanosan niskaan. Peruspalvelujen ja julkisen talouden leikkaaminen on miljardiluokkaa, työttömyysturvasta kahmaistaan kahdessa vuodessa satoja miljoonia, määräaikaiset ja pätkätyöt sallitaan ilman rajoituksia ja nuoria saa irtisanoa halujen mukaan.

Nykymeno ei ole vain kahden viimeisen vuoden kehitystä. Vino kehitys sai lisävauhtia jo Kataisen sateenkaarihallituksen aikana. Silloin alkoivat yhtiöveron alennukset ja monet muut kapitalisteja ja rikkaita suosivat helpotukset. Ja nyt väkisin läpi ajettava sote-uudistuskin sai alkutahtinsa juuri Kataisen hallituskauden aikana.

Siihen, mihin Katainen jäi, sitä jatkaa nyt Sipilä. Oikeistopolitiikkaa on perustaltaan samaa, nyt vain kohteena on koko työväestö. Sipilän hallituksen keppilinjaan kuuluu kolmivuotinen kiky-sopimus, jolla otettiin miljardikaupalla euroja työväestön aikaisemmin taistelemista eduista. Sopimuksen hyväksyminen oli suuri virhe, josta ammattiliitot ja työntekijät kärsivät vielä pitkään.

Nyt olisi se yhdestoista hetki ay-liikkeelle nousta voimalla vastustamaan oikeistopolitiikan hyökkäystä. Se olisi ammattiliittojen jäsenistön etujen ryhdikästä ajamista, mutta myös samalla ay-liikkeen toiminta- ja sopimusoikeuksien puolustamista.

Hyvää Työväen Vappua kaikille lehden lukijoille!

Työkansan Sanomat 6/2018

Authors

Pääkirjoitus: Ay-liikkeen on torjuttava voimalla oikeistopolitiikan hyökkäys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *