Pääkirjoitus: Kahden kerroksen väkeä – yläkerta rikastuu, alakerta köyhtyy

 

Pörssiyhtiöt tekivät viime vuonna ennätyssuuria voittoja. Ne ylittävät jo monessa yhtiössä ennen nykyistä kapitalistista talouskriisiä edeltäneet voitot. Tämän seurauksena pörssiyhtiöt jakavat tänäkin keväänä omistajilleen miljardiluokan osinkoja. On arvioitu, että osinkopotti nousee yli kymmeneen miljardiin euroon.

Samat yhtiöt ovat myös kovia irtisanojia. Se on nähty tämänkin vuoden tammi- helmikuussa. Ne kiskovat lisää voittoja työntekijöiden potkuista, palkka-alesta ja ilmaistyöstä. Nykymeno on kuin sadan vuoden takaisessa kartanossa, yläkertaa isännöi omistava luokka ja rikas väki, alakerrassa odottaa määräyksiä omistamaton luokka ja köyhä palveluskunta.

Yhteiskunnan ja kansan jakautuminen kahteen kerrokseen paljastuu kaikkien nähtäville juuri nyt, kapitalismin kriisin oloissa.

Suomeen on jäänyt pysyväksi puolen miljoonan ihmisen joukkotyöttömyys. Se jakaa kansaa  aiheuttaa toivottomuutta ja kärsimystä sadoissa tuhansissa perheissä. Usko paremmasta tulevaisuudesta on hiipunut vuosi vuodelta.

Kun kaikki hallitukset ja eduskunta ovat toteuttaneet oikeistopolitiikkaa, eli heikentävät työttömyysturvaa, leikkaavat sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä muista julkisista palveluista, vähävaraisuus ja köyhyys vain lisääntyy.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoittaakin jo raporteissaan kärjistyvästä yhteiskunnallisesta kahtiajaosta, kun iso osa ihmisistä elää köyhyysrajan alittavilla tuloilla ja osalla rahat eivät riitä edes asumiseen ja ruokaan.

Köyhyyteen syrjäytettyjen joukko on nyt kasvamassa, sillä Suomessakin on virallisten selvitysten mukaan uusi palkkatyököyhälistö. Se ei tule toimeen enää palkallaan vaan joutuu turvautumaan asumistukeen ja muuhun sosiaaliseen apuun.

Ktp on kuntavaalien lähetessä vaatinut kuntapoliittisessa ohjelmassa ja kannanotoissa Suomen eroa EU:sta, eurosta ja Nato-sopimuksista. Juuri nuo jäsenyydet ja sopimukset estävät maamme itsenäisen talouspolitiikan toteuttamisen, maksavat paljon mm. jäsenmaksuina sekä asevarusteluna ja syövät julkisen talouden varoja myös kunnissa.

Ktp vaatii kansanvastaisen ja kansaa jakavan politiikan hylkäämistä. On aloitettava kansallistamisen politiikka, millä turvataan kaikille työtä ja toimeentulo työstä saatavalla palkalla.

 

Työkansan Sanomat 4/2017

 

Pääkirjoitus: Kahden kerroksen väkeä – yläkerta rikastuu, alakerta köyhtyy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *