Pääomapiirit ja kapitalistit ovat onnistuneet saamaan haltuunsa jo 1990-luvun alusta yhteistä kansallisvarallisuuttamme ja työtätekevien työn pysyviä tuloksia. Tässä kaappauksessa ne ovat saaneet poliittista apua porvaripuolueilta ja hallituksilta. Apua ja tukea on herunut myös eduskunnan vasemmistopuolueilta ja ay-liikkeen huippujohdolta.

Valtionyhtiöiden ja muun kansallisvarallisuuden suuren luokan myynti alkoi keskustan Esko Ahon hallituskaudella. Suomen EU-jäsenyyden alettua ja sosialidemokraattien Paavo Lipposen pääministeriaikana myyntitahti vain kiihtyi. 2000-luvun puolella keskustan ja kokoomuksen porvarihallitukset ovat jatkaneet Ahon-Lipposen viitoittamalla tiellä.

Julkisten tietojen mukaan valtionyhtiöitä ja muuta varallisuutta on myyty 1990 vuodesta lähtien lähes 20 miljardin euron arvosta. Myyntilistalla on ollut öljynjalostus, kemian perusteollisuus, sähkön tuotanto ja siirto, tiedonsiirto, telakka- ja konepajateollisuutta, metsäteollisuutta, kaivostoimintaa ja luonnonvaroja.

Myynnin ja varallisuuden haaskaamisessa on siirrytty kokonaan uuteen vaiheeseen kokoomuksen Jyrki Kataisen ja keskustan Juha Sipilän hallitusten aikana.  Kataisen hallitus, jossa olivat mukana Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät, käynnisti sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja suunnitteli tiemaksujen käyttöönottoa mustine laatikoineen. Sipilän hallitus on nyt jatkanut siitä, mikä jäi kesken Kataisen ”sateenkaarelta”.

Sipilän hallituksen suuria käynnissä olevia julkisen talouden ja valtion omaisuuden myynti- ja yksityistämishankkeita ovat sote-uudistus ja selvitystyön alla oleva teiden, rautateiden ja vesiväylien yhtiöittäminen.

Kansallisvarallisuuden ja valtion omistusten yhtiöittäminen on ollut aina ensimmäinen askel yksityistämisen tiellä. Tätä on seurannut toinen askel, joka on vienyt yhteistä varallisuuttamme kansainvälisille pörssiyhtiöille ja keinottelijoiden käsiin.

Näin ei saa nyt tapahtua. Kansalaisille valinnanvapauden varjolla tyrkytetty sote-uudistus ja tiestön yhtiöittäminen on torjuttava. Se vaatii joukkovoimaan perustavaa kansanliikettä. Muitakin keinoja on. Huhtikuun kuntavaaleissa on annettava vastaisku kaikille yksityistäjille.

Nyt on kansallistamisen, ei yksityistämisen aika.

Työkansan Sanomat 1/2017

Pääkirjoitus: Kansallisvarallisuuden kaappaus on estettävä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *