Kansalaisille on käynyt päivä päivältä selvemmäksi, että Suomeen liittäminen Euroopan unioniin ja sotilasliitto Natoon on johtanut maamme itsenäisen päätösvallan nopeaan kaventumiseen ja jatkuvasti kasvavaan asevarusteluun.

Eurooppalainen suurpääoma ja pörssimiehet päättävät nyt taloudesta ja yhteiskuntapolitiikasta, kenraalit ja aseteollisuuden omistajat ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Vallansiirron takana on oikeisto, sen politiikkaa tukeva virkamieskunta ja poliittista valtaa ottanut johtavien upseerien ryhmittymä. Eikä syytön ole eduskunnan vasemmistokaan, kun se ei vastusta nykymenoa.

Kuluvan vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat olleet militarismin kasvun ja asevarustelun suurta juhlaa. Armeijalle vyörytetään miljardikaupalla rahaa, sotaharjoitukset rikkovat lähes päivittäin kansalaisten rauhaa ja sotajoukkoja kuskataan maamme rajojen ulkopuolelle Nato-harjoituksiin.

Ensimmäisestä  uusien hävittäjäkoneiden hankintaan tarkoitetusta miljardista eurosta on jo tehty virallinen päätös. Sipilän oikeistohallitus päätti asiasta toukokuun lopun budjettineuvotteluissa. Lopullinen  hankintapäätös aiotaan tehdä vuonna 2021, jolloin hankkeen rahoitus myös alkaa.

Hävittäjäkoneiden hinnaksi on arvioitu 10 miljardia euroa. Sekään ei tule riittämään. Ja koneiden käytöstä lankeaa lisäksi kymmenien miljardien lisälasku.

Lapissa ja koko Pohjois-Suomen alueella on parhaillaan käynnissä tämän vuoden suurin ilmasotaharjoitus Euroopassa. Se on Suomen vastuulla ja armeijan johtama. Kun siihen osallistuvista maista lähes kaikki ovat Nato-maita, voidaan jo puhua Naton suunnittelemasta sotaharjoituksesta.

Näin Suomi on sidottu entistä tiukemmin Venäjän vastaiseen sotahankkeeseen. Kenraalien sotainto uhkaa vakavalla tavalla Suomen rauhantilaa ja kansalaisten turvallisuutta.

Suomen rajojen sisällä järjestetään tänä vuonna yli sata sotaharjoitusta. Sekään ei nyt enää näytä riittävän. Sotilaita kuljetaan säännöllisesti ulkomaille Naton johtamiin sotapeleihin. Tuorein ”kriisienhallinnaksi” naamioitu sotaharjoitus tapahtui Viron maaperällä.

Ktp on ainoana puolueena vaatinut Suomen vetämistä pois kaikista sotaharjoituksista, missä USA ja Nato ovat mukana. Tähän vaatimukseen on vasemmistopuolueiden ja rauhanjärjestöjen syytä yhtyä.

Pääkirjoitus: Kenraalien sotainto uhkaa rauhaa Suomessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *