Pääkirjoitus: Kiky-ura on hylättävä – nyt tarvitaan joukkovoimaa!

Kolme vuotta sitten solmitun kiky-sopimuksen voimassaolo päättyy kuluvan vuoden syksyn ja ensi kevään aikana. Työtätekevien työehtoja ja palkkoja alentanut sopimus joutaakin mennä historian romukoppaan. Mutta mitä tilalle?  Jatkuuko meno kiky-uralla?

Uusien työehtosopimusten pää on nyt avattu, kun työntekijöiden SAK:lainen Teollisuusliitto ja kapitalistien EK:hon kuuluva Teknologiateollisuus aloittivat  viime viikolla tes-neuvottelut.

Teollisuusliitto on nostanut neuvottelujen pääaiheeksi palkankorotukset ja kiky-sopimuksen 24 tunnin palkattoman lisätyöajan päättämisen. Teknologiateollisuus puolestaan vaatii  palkattoman lisätyön ja yhtiöiden sosiaalivakuutusmaksujen miljardialen  jatkamista. Noita maksujahan siirrettiin vastaava summa kiky-sopimuksella työntekijöiden niskoille.

Uudet työehtosopimukset ovat liittokohtaisia. Vaarana on nyt kuten kiky-sopimustakin solmittaessa, että linja on keskitetty. Tästä viestivät kapitalistien EK:n kilpailukykymantra ja pääministeri Antti Rinteen medialle antamat haastattelut.

Rinne on vaatinut ammattiliitoilta  ”järkeä, malttia ja vastuunkantoa”.  Rinteen mielestä ”liian suuret palkankorotukset vaarantavat työllisyyskehityksen” ja että todelliset esteet työllisyyden kasvulle liittyvät kohtaanto-ongelmiin – ei siis työpaikkojen puuttumiseen.

Kaikki viittaa nyt siihen, että työehtosopimusten palkkalinja olisi yhtenäinen ja korotukset yhden prosentin luokkaa. Palkkoihin liittyy myös 24 ilmaistyötunnin kohtalo. Myydäänkö tunnit jollakin rahalla pysyväksi työajan pidennykseksi vai tapahtuuko jotakin muuta.

Naisvaltaisten hoitoalojen ammattiliitot Tehy ja Super ovat vaatineet tuleviin sopimuksiin 1,8 prosenttia suuremmat palkankorotukset kuin vientialoille. Vaatimus on tietysti tyrmätty EK:ssa, Kuntatyönantajissa ja porvarimediassa.

Ammattiliittojen johdon on nyt ryhdistäydyttävä ja ajettava jäsenistönsä elinolosuhteiden parantamista. Se edellyttää reiluja palkankorotuksia, ilmaistyön hylkäämistä ja muutoinkin työehtojen parantamista. Ja sosiaalivakuutusmaksujen korotuksista on luovuttava ja poistettava yhtiöiden saama maksuale.

Joukkovoimaa, sitä tarvitaan tästä eteenpäin.

Työkansan Sanomat 10.9.2019

Pääkirjoitus: Kiky-ura on hylättävä – nyt tarvitaan joukkovoimaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *