Pääkirjoitus: Kuripolitiikan vuosi on takana, edessä lisäleikkauksia ja palkkojen ale

Kulunut vuosi jää historiaan julkisen talouden, sosiaali- ja terveydenhuollon, koulutuksen, toimeentulon leikkausten ja joukkotyöttömyyden vuotena. Työtätekeville oikeiston kuripolitiikan ja työttömyyden seuraukset ovat pahoja. Pääomien, kapitalistien ja rikkaiden voitot ja valta ovat sen sijaan kasvaneet.

Työpaikoilla ja kodeissa esitetäänkin nyt päivittäin kysymys, miten tähän on tultu, miten nykymeno on mahdollista?

Oikeistopolitiikan koventamisen syyt löytyvät kapitalismin kriisistä. Ensi vuonna kymmenen vuotta jatkunut kriisi, joka sai alkunsa  suuren rahan ja kapitalististien keinottelusta ja ylituotannosta, on iskenyt vakavalla tavalla Suomen talouteen ja yhteiskunnalliseen kehitykseen. Talouden lamasta on siirrytty pitkittyvän taantuman ja joukkotyöttömyyden aikaan. Työttömyyden, vähävaraisuuden ja köyhyyden kasvu rasittaa kansalaisia lapsista eläkeläisiin.

Sipilän hallituksen ja sen oikeistopolitiikan ensisijainen tavoite on kriisissä kapitalismin, suuryhtiöiden ja rikkaiden pelastaminen. Yhteiskunta- ja kilpailukykysopimus, palkkojen ja eläkkeiden leikkaamineen, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden karsiminen, yksityistäminen ja työttömyysturvan heikentäminen ovat keskeisiä osia kapitalistien ja rikkaiden omistajien masinoimissa taloustalkoissa.

Hallitus ja sen työtätekeviä kurittava politiikka ei olisi onnistunut ilman SAK:n ja muiden keskusjärjestöjen, ammattiliittojen enemmistön ja eduskunnan vasemmistopuolueiden myötäkarvaa ja jopa suoranaista hyväksyntää. Ne ovat omalta osaltaan vastuussa nykyisestä kansanvastaisesta kuripolitiikasta.

Kapitalistien EK:n ja hallituksen ajama yhteiskuntasopimus muuttui vuoden aikana kilpailukykysopimukseksi. Se on ensi vuoden palkkojen osalta nollasopimus ja johtaa varmuudella palkkojen aleen. Lisänä on vielä työajan palkaton lisääminen ja lomaoikeuksien rajoittaminen. SAK:n sosialidemokraattinen ja vasemmistoliittolainen johto esitti häpeämättä omassa kriisiohjelmassaan itse näitä työelämän kiristyksiä ja työttömyysturvan heikennyksiä.

Sipilän hallitus ja porvariekonomistit ovat nyt julistaneet taantuman päättyneeksi ja ennustavat talouden kasvua. Puheet ovat puheita ja virallista optimismin lietsontaa. Kansantulon kasvu ja tilastoplussat on saatu aikaiseksi ottamalla käyttöön tuloeriä, joita ei todellisuudessa ole reaalitaloudessa.

Jo nyt on selvää, että joukkotyöttömyys jatkuu myös ensi vuonna, vaikka työttömiä siivotaan kortistoista kovalla kädellä. Sekin on selvää, että vähävaraisuus, köyhyys ja perheiden velkaantuminen tulee kasvamaan, kun hintojen sekä maksujen korotukset ja kaikki leikkauspäätökset tulevat voimaan.

Ktp on esittänyt nykypolitiikan suunnan täyskäännöstä. Kapitalismista ja sen kriisistä voidaan päästä kansallistamisen politiikalla, irrottamalla Suomi EU:sta ja eurosta ja aloittamalla sosialististen perusrakenteiden kokoaminen.

Tällä peruslinjalla jatkamme myös vuonna 2017.

Työkansan Sanomat 14/2016

Pääkirjoitus: Kuripolitiikan vuosi on takana, edessä lisäleikkauksia ja palkkojen ale

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *