Pääkirjoitus: Oikeistopolitiikka ja sotavalmistelut jatkuvat

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen johtama viiden puolueen hallitus antoi 7.10. eduskunnalle esityksensä valtion ensi vuoden talousarvioksi. Samalla annettiin myös selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2020–2023.

Suomessa harjoitettua oikeistopolitiikkaa jatkava talousarvioesitys on kuorrutettu sosiaalisilla sekä muilla pienillä lupauksilla. Budjetin alijäämä on katettu lisävelanotolla. Ei siis mitään uutta entiseen menoon verrattuna.

Hallituksen esityksen toteutuminen näyttää jo alkumetreillä törmäävän kapitalistisen talousjärjestelmän arvaamattomuuteen.

Tuotannon yksityinen omistus, suurpankkien määräävä asema sekä pörssi- ja sijoituskeinottelu eivät mahdollista talouden vakaata ylläpitoa. Tästä johtuu myös pysyväksi jäänyt joukkotyöttömyys, eikä se tule poistumaan millään työllisyystempuilla ja työttömien rankaisulla.

Hallituksen ainut todellinen työväelle edullinen teko jää aktiivimallin kumoamiseen. Nykytiedon mukaan se tullaan korvaamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksella, mikä leikkaisi yli puoli vuotta työttömyydestä kärsineiden ansiopäivärahaa.

Työttömyysturvaan tehtävät muutokset hyväksytään ns. kolmikannassa. Siinä ovat mukana työmarkkinajärjestöt ja valtio. Neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä ja työntekijöiden keskusjärjestöistä STTK ja Akava ovat näyttäneet jo vihreää valoa porrastukselle. SAK empii vielä.

Jos työttömyysturvan porrastus hyväksytään järjestöjen neuvotteluissa tulee hallituskin sen siunaamaan.

Rinteen hallituksen neljän vuoden kausi päättyy 2023. Siihen asti ulottuu myös julkisen talouden suunnitelma. Ja tuon suunnitelman ja hallituksen – jota sdp:n ja vasemmistoliiton julkaisuissa kutsutaan vasemmistohallitukseksi – kaudella tehdään Suomen historian suurimmat asehankinnat.

Nyt ei pelkkä huolestuminen riitä. Työtätekevien on noustava joukolla vastustamaan oikeistopolitiikkaa ja sotavalmisteluja.

Työkansan Sanomat 12/2019

Pääkirjoitus: Oikeistopolitiikka ja sotavalmistelut jatkuvat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *