Parhaillaan käynnissä olevat työehtosopimusneuvottelut käydään liittotasolla. Näin ei ole tehty viimeiseen kymmeneen vuoteen. Kapitalistien EK, Sipilän hallitus ja porvarimedia painostavat nyt yhteisrintamassa työtätekeviä palkkamalttiin ja reaaliansioiden laskuun. Tässä ei ole mitään uutta. Kapitalistien ja yhtiöiden mielestä palkkojen korottamiselle ei ole koskaan sopivaa aikaa. Voittojen ja osinkojen nostaminen on eri asia. Niille on aina sopiva aika, oli sitten taloudessa meneillään nousun tai laskun kausi.

Suomen kansantulo on kasvanut paljon 1990-luvun laman jälkeen. Kaksikymmentä vuotta sitten palkkojen osuus kansantulosta oli noin 65 prosenttia. Nyt se on enää alle 50 prosenttia. Palkkojen alentunut osuus on siirtynyt voittoihin ja osinkoihin, osa ulkomaille verottajan ulottumattomiin.
Palkansaajien perääntyminen näkyy selvästi myös muissa tilastoissa.

Tilastokeskuksen mukaan nimellisansioiden muutos on nyt ensi kertaa nollassa koko 2000-luvulla. Kapitalistisen finanssi- ja tuotantotalouden kriisi on vain pahentanut nurjaa kehitystä.

Kapitalistien EK ja Sipilän hallitus runnoivat Sdp:n, Vasemmistoliiton ja palkansaajien keskusjärjestöjohdon avulla kilpailukykysopimuksen, joka on vielä toistaiseksi voimassa. Sopimuksen perusteluissa Suomen talouden ongelmat ja joukkotyöttömyys laitettiin ylisuurten palkankorotusten viaksi, vaikka palkat ovat todellisuudessa nousseet hitaammin kuin kaikissa tärkeimmissä kilpailijamaissa.

Talouden ja politiikan eliitin tavoitteena oli ja on kapitalismin pelastaminen. Yhtenä hankkeen osana on tuo työntekijöille vahingollinen kilpailukykysopimus. Hankkeen onnistuminen jää nähtäväksi.
Kilpailukykysopimus on johtanut niin yksityisellä kuin julkisella puolella reaaliansioiden laskuun. Reaaliansioilla mitattuna työntekijöiden ansiotaso laski esimerkiksi huhti-kesäkuussa lähes prosentin edellisen vuoteen verrattuna. Kuntien ja valtion työntekijät ovat nähneet kesän aikana nimellisansioidensakin jopa alenevan.

Kapitalistien kannalta hyvä kehitys vain jatkuu. Uusimpien ennusteiden mukaan teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut heinä-lokakuussa 11 prosenttia ja yhteenlaskettu liikevoitto 15 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Ennätyksellisistä voitoista ja miljardeilla euroilla kasvavista osingoista kertovat myös Helsingin pörssin ennakkotiedot.
Nyt ei ole enää perääntymisen aika. Työntekijöiden on vaadittava reiluja ansioita nostavia palkankorotuksia ja muita työehtojen parannuksia. Ja ammattiliittojen johdon on kuunneltava kentän ääntä ja alistettava uudet sopimukset jäsenäänestykseen.

Työkansan Sanomat 12/2017

Pääkirjoitus: Palkat ovat alentuneet, voitot ja osingot kasvaneet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *