Työ- ja elinkeinoministeriön työttömien määrästä kertovat lokakuun tilastot ovat murheellista luettavaa. Joukkotyöttömyys jatkuu, Suomessa on 500 000 työtöntä.

Ansiosidonnaisen, Kelan ja valtion päivärahojen saajia on työttömistä on noin  350 00. Loput 150 000 työtöntä sinnittelevät toimeentulotuella tai ilman mitään virallista tuloa.

Sipilän oikeistohallituksen ja kapitalistien vastaus pitkittyvään työttömyyteen, työtä vailla oleville sekä syrjäytetyille on työttömyysturvan ja sen keston leikkaaminen. Työttömiä on kuritettu kymmenillä lakimuutoksilla ja ahdistavilla määräyksillä.

Ensi vuoden alusta työttömyyspäivärahan kesto lyhenee 500 päivästä 400 päivään. Niillä, joilla on vähemmän kuin kolme vuotta työhistoriaa ennen työttömyyttä, kesto lyhenee 300 päivään. Työttömyysturvan omavastuuaikaa pitenee kahdella työpäivällä eli viidestä päivästä seitsemään päivään. Korotettuja ansiopäivärahoja ja muita korotuksia poistetaan. Nämä ovat vain esimerkkejä pitkässä leikkauslistassa.

Työttömien talouden kurjistaminenkaan ei nyt enää riitä. Työn alla on hallituksen hanke, jossa työttömyystuista tulisi täysin vastikkeellisia. Suunniteltu ”osallistumistulo” tarkoittaisi sitä, että työttömän olisi ilmoitettava itsensä vapaaehtoistyöhön. Jos ilmoittautuminen jää tekemättä, menettää työmarkkinatuen. Hankkeen julkistamisajankohta on vuodenvaihteessa.

Hallituksen ja kapitalistien työttömiin kohdistuva kurikampanja on merkittävä osa yritystä, jonka päämäärä on pelastaa kapitalismi pitkittyvän rahakriisin kourista. Ja maksaahan työttömyysturva rahassa mitattuna jo noin kuusi miljardia euroa.

Vaikka kapitalismissa ei voida poistaa työttömyyttä, on työtätekevien taistelu suunnattavaa työn oikeuden turvaamiseen. Ja niin kauan kuin tuota perusoikeutta ei ole, on taisteltava työttömyysturvan puolesta sen leikkaajia vastaa.

Työkansan Sanomat 13/2016

1.12.2016

Pääkirjoitus: Puoli miljoonaa työtöntä – työttömyysturva ja sen kesto leikkurissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *