Sipilän porvarihallituksen esitys vuoden 2017 valtion budjetiksi ei yllätä. Kapitalistien ja rikkaan eliitin etuja ajava oikeistopolitiikka jatkuu, eikä julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan leikkaamiselle  näy loppua.

Budjetin 55 miljardin euron loppusummasta kymmenys eli 5,5 miljardia euroa on uutta velkaa. On arvioitu, että valtionvelka on vuoden 2017 lopussa jo 111 miljardia euroa.

Velkaa otetaan paikkaamaan kapitalismin kriisin seurauksia ja täyttämään valtion verotulokuoppaa. Kuoppa on syntynyt yhteisöveron alentamisen, yrityksille annettujen muiden maksuhelpotusten ja rikkaita suosivan verotuksen seurauksena.

Porvarihallituksen esitykset iskevät säälittä koko työväenluokkaa vastaan. Sitä ei tarvitse erikseen selitellä.

Työssä olevia kiristetään palkkojen jäädyttämisellä, palkattomalla työajan lisäämisellä, lomarahojen leikkauksella, sosiaalivakuutusmaksujen korotuksilla ja monilla muilla palkkatuloja alentavilla hankkeilla.

Työttömyydestä kärsiviä kuritetaan työttömyysturvan keston ja euromäärän heikennyksillä. Vuoden 2017 alusta ansiosidonnaisen turvan kesto alenee 400 päivään, omavastuuaika pitenee ja korvausten suuruutta alennetaan porrastuksen avulla.  Myös jo ennestään pientä työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa leikataan.

Lapsiperheitä rangaistaan lapsilisien ja kotihoidon tuen leikkauksella sekä terveydenhuollon maksujen korotuksilla.

Eivätkä edes eläkeläiset säästy porvariruoskan iskuilta. Kansan-  ja takuueläkkeeseen tulee leikkaus. Ja sairastaminen maksaa entistä enemmän lääkkeiden omavastuuosuuksien ja hintojen noustessa.

Sipilän porvarihallituksen politiikka on kuripolitiikkaa. Se perustuu EU:n määräämään ja ohjaamaan kapitalismin pelastamisen ohjelmaan. Nyt ollaan kansanvastaisissa talkoissa. Niistä on päästävä eroon ja nopeasti.

Irti EU:sta ja eurosta! Irti porvareista!

Pääkirjoitus

Työkansan Sanomat 9/2016

Pääkirjoitus: Sipilän porvarihallitus kiristää ja leikkaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *