Suomen armeijalla on nykyisin lähes päivittäin käynnissä sotaharjoitukset koti- ja ulkomailla. Valtaosassa niistä on mukana Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato. Ne ovat kuin kotonaan jo Suomenkin maaperällä.
Kuluva syyskuu on erityisen vilkasta sotaharjoitusten aikaa. Harjoitellaan suurta ja pienempää sotaa kriisienhallinnan verukkeella.

Kaksi esimerkkiä pienemmistä harjoituksista. Naton miinantorjuntaosasto rantautui Turkuun 1. – 4.9. Käynnin tarkoituksena oli alusten huoltaminen ja täydentäminen. Samassa yhteydessä järjestettiin harjoitus Nato-osaston ja Suomen merivoimien kesken. Rovaniemellä järjestetään 12.–14.9.Suomen ilmavoimien ja Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien välinen AAR-17 ilmatankkausharjoitus.
Kummallakaan sotaharjoituksella ei ole mitään tekemistä kriisienhallinnan kanssa.

Sitten kaksi esimerkkiä suuremmista harjoituksista. Ruotsissa järjestetään 8.-21.9. NOCO-17 sotaharjoitus. Se on Saksan merivoimien kansainvälinen kutsuharjoitus Nato, EU ja Naton kumppanimaille. Osallistuja maita on 16, joukossa mukana Suomi.

Ruotsissa ja eteläisen Itämeren alueella järjestetään 11.–29.9. AURORA 17 suursotaharjoitus Siihen osallistuu Ruotsista noin 20 000 sotilasta sekä joukkoja Liettuasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Tanskasta, Virosta ja Yhdysvalloista. Suomen armeijan kaikki asehaarat ovat mukana harjoituksessa. Kyseessä on tosiasiassa Naton sotaharjoitus

Näilläkään suurilla sotaharjoituksilla ei ole mitään tekemistä kriisienhallinnan kanssa.
Syyskuussa ovat liikekannalla myös Suomen maakunta- ja paikallisjoukot. Näiden nykyajan suojeluskuntajoukkojen valmiutta ”kehitetään” eri puolilla Suomea. Joukot ovat aseistettuja ja valmiita iskemään ”yhteiskuntarauhan vaarantuessa”,

Valitettavasti sotakiima ei hellitä sotaharjoituksissa, se vain lisääntyy. Siksi on välttämätöntä, että Suomi irrotetaan Nato-harjoituksista ja Yhdysvaltojen sotavalmisteluista. Ja nämä epämääräiset maakunta- ja paikallisjoukot on riisuttava aseista ja lopetettava niiden ”kehittäminen”.

Työkansan Sanomat 10/2017

 

Pääkirjoitus: Sotaharjoitusten määrä kertoo sotakiimasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *