Suomen kansan suuri enemmistö on vastustanut aina Nato-jäsenyyttä. Sotilasliittoon liittymistä kannattaa nykyisin vain neljännes aikuisväestöstä. Vastustus ei kuitenkaan pidättele kenraaleita, virkamiehiä ja oikeistovoimia, jotka ovat jo 1990-luvun alusta hivuttaneet Suomea Natoon ja Yhdysvaltain imperialistisen sotapolitiikan jatkeeksi.

Uusi ja entistäkin sotaisampi siirto tehtiin ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, mutta se konkretisoitui vasta viime syksynä. Suomen ulkopoliittinen johto avasi oven amerikkalaissotilaille, panssariajoneuvoille, maihinnousualuksille, hävittäjäkoneille ja sotaharjoittelun vaatimille tukikohdille.

Yhdysvaltain armeijan satoja sotilaita rynnäköi toukokuun alusta viikkojen ajan Suomen rajojen sisällä maalla, merellä ja ilmassa. Kutsumatta ja pyytämättä? Ei tunnu kovin uskottavalta?

On hyvin todennäköistä, että amerikkalaissotilaiden kutsu Suomeen on esitetty ”epävirallisia teitä”. Syyllisiä on etsittävä Sipilän hallituksen oikeistolaisimpien ministereiden sekä USA:n ja Naton komentokeskuksissa työskentelevien suomalaisupseerien joukosta.

Salassa pidetyt touko- ja kesäkuun suuret sotaharjoitukset paljastuivat vasta helmikuun alussa, kun tieto amerikkalaissotilaista ja sotakalustosta vuosi julkisuuteen. Eduskunta ja jopa osa Sipilän hallituksen ministereitä pidettiin pimennossa ja harhautettiin tarkoituksella.

Salailua on seurannut selitysten tulva. Presidentti Sauli Niinistön mukaan amerikkalaisjoukkojen sotaharjoituksissa Suomen maaperällä on kyse sotataitojen kehittämisestä. Pääministeri Sipilä puolestaan vakuutti, että sotaharjoitukset ovat vain Suomen ja Yhdysvaltain transatlanttista yhteistyötä ja karttaharjoituksia.  Pisimmälle meni kokoomusministeri Alexsander Stubb, joka väitti Yhdysvaltain olevan Suomen tärkein sotilaallinen kumppani.

Tärkein ja samalla vaarallisin tieto on kuitenkin vielä paljastumatta. Amerikkalaisjoukkojen rynnäkkö Suomessa on osa Yhdysvaltain vuonna 2014 aloittamaa Euroopan laajuista jatkuvaa sotaharjoitusta. Harjoituksen nimi on Operation  Atlantic Resolve.

OAR-harjoituksesta kerrotaan Yhdysvaltain hallinnon sivuilla näin: ” Harjoitus pysyy niin kauan kuin on tarvetta rauhoittaa liittolaisia ja estää Venäjän alueellinen hegemonia”.

Yhdysvaltain johtama sotaharjoitus on yksiselitteisesti suunnattu Venäjää vastaan. Ja Suomi on siinä mukana.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linja on palautettava vuoden 1947 Pariisin rauhansopimuksen ja vuoden 1992 Venäjän kanssa solmitun ns. Naapuruussopimuksen viitoittamalle rauhan ja puolueettomuuden tielle.

Ystävyyden ja yhteistyön politiikkaa naapurimaiden kanssa on ollut jo yli seitsemän vuosikymmentä suomalaisten kannalta parasta turvallisuuspolitiikkaa. Näin on oltava tulevaisuudessakin.

Suomi irti Nato-sopimuksista, Yhdysvaltain sodista ja sotaharjoituksista!

Työkansan Sanomat 3/2016

 

Pääkirjoitus: Suomi on mukana Venäjän vastaisessa sotaharjoituksessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *