Pääkirjoitus: Työsulut ja rikkurityövoima hajottamassa järjestynyttä työväkeä

Juha Sipilän, kapitalistien EK:n ja työntekijöiden keskusjärjestöjen yhteisen kiky-sopimuksen perintö on aiheuttanut Suomessa tilanteen, missä uusien työehtosopimusten solmiminen ei onnistu ilman työtaisteluja ja suuria lakkoja. 

Järjestynyt työväki on pakotettu torjumaan sellaiset työehtosopimukset, joihin yritetään sisällyttää kiky-sopimuksen ilmaistyö ja reaalipalkkojen alennus. EK:n ja sen jäsenjärjestöjen ahneutta ei hillitse edes se, että yritysten saama noin kahden miljardin euron sosiaalivakuutusmaksujen vuosittainen ale jatkuu lakiperusteisena kikyn jälkeenkin. 

Tuo kahden miljardin rahapotti siirrettiin 2017 kiky-sopimuksen osana työtätekevien maksettavaksi ja siirtoa kompensoitiin verotusta keventämällä.  Nyt tuota kevennystä ei enää ole, ja verotus kiristyy uudelleen jo tänä vuonna.

On syytä palata tuon työväestölle vahingollisen kiky-sopimuksen syntyvuoteen 2016 ja sen alkukesään.

SAK:n puheenjohtajana oli tuolloin Tampereen nykyinen pormestari Lauri Lyly. Hänen johtamansa järjestön hallitus hyväksyi 2016 talvella kiky-sopimuksen ja aloitti ammattiliittojen taivuttelun sopimuksen hyväksymiseksi. Nyt Lyly ja osa noista hallituksen jäsenistä on hiljaa tai selittelee hyväksymäänsä kikyä.

Valtaosa SAK:hon kuuluvista liitoista hyväksyi kikyn kesäkuun alkuun mennessä. Yksi ensimmäisistä hyväksyneistä ammattiliitoista oli JHL. Sen johdossa oli silloin SAK:n nykyinen puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SAK:n edustajakokous, jossa Eloranta nousi Lylyn paikalle, pidettiin 2016 alkukesästä Tampereella. Lyly totesi linjapuheessaan näin: ”En voi ymmärtää niitä poliitikkoja, yritys- ja järjestöjohtajia, jotka vähättelevät kilpailukykysopimusta”.  Eli kiky-sopimus oli niin hyvä, että sitä olisi pitänyt oikein joukolla kehua.

Nyt tiedämme, että sopimus olisi pitänyt kaataa. Jos ei muilla keinoin, yleislakolla.

Tuon 2016 juonittelun ja taivuttelun perintöä maksetaan parhaillaan sadoilla työpaikoilla. Lakkoihin osallistuu parhaillaankin kymmeniätuhansia järjestyneitä työntekijöitä. Heitä ja lakkoja murtamaan on usutettu 30-luvun malliin rikkureita ja porvarimedia. 

Työsulutkin on otettu käyttöön, eikä niiden aikana ole puhettakaan vientitulojen menetyksistä.

Työkansan Sanomat 2/2020

Pääkirjoitus: Työsulut ja rikkurityövoima hajottamassa järjestynyttä työväkeä
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *