Neuvostoliiton ja sosialististen maiden hajottamisen jälkeiset vuodet ovat olleet Euroopassa sekasorron aikaa. Se on tarjonnut suotuisan kasvualustan fasismin, natsismin ja rasismin uudelle nousulle. Oikeistohallitukset ja ”demokraatit” eivät ole kuitenkaan puuttuneet äärioikeiston järjestäytyneeseen ja väkivaltaiseen toimintaan.

Fasismin ja uusnatsien toiminnan salliminen, puuttumattomuuden politiikka, on johtanut kaikkialla väkivaltaan ja sortoon. Vaarallisin näyttö tästä saatiin 2014 Ukrainassa, kun äärioikeiston ja uusnatsien masinoimat voimat kaappasivat vallan Ukrainassa.

On tosiasia, että Euroopan nykyiset äärioikeistolaiset puolueet ja uusnatsien järjestöt toimivat oikeistohallitusten luvalla. Uusnatseilla on jopa EU:n parlamentissa oma edustus. Ja kapitalistien miljoonat ovat tänäänkin kaiken takana.

Oikeistopolitiikan ja puuttumattomuuden linja näkyy myös Suomessa. Rauhansopimuksissa kiellettyjen suojeluskuntien toimintaa on elvytetty uusilla nimillä, lottajärjestöjen perinneyhdistykset ja edustajat paistattelevat valtiovallan suojelussa, armeijan upseerien joukossa on äärioikeistolaista liikettä, militarismi ja sotainto on kasvussa.

Suomalainen fasismi, uusnatsismi ja väkivallan ihannointi on tämän jo 80-luvun lopulla alkaneen vinoutuneen kehityksen seurausta. Ja kaikki näkyy nyt katupartioina, väkivallan käyttönä, tulipaloina ja vihan lietsontana.

Julkisuudessa on ihmetelty, miksi hallitus ja eduskunta eivät ole puuttuneet äärioikeiston ja uusnatsien selvästi järjestyneeseen toimintaa. Suomen yksi valtiosopimuksista, Pariisin rauhansopimus, kun nimenomaan sitoo valtiovaltaa olemaan sallimatta fasisminluontoisten poliittisten, sotilaallisten ja sotilasluontoisten järjestöjen toiminnan.

Suomen Vastarintaliike SVL ja muutama muu järjestäytynyt oikeiston joukko, jotka ovat harjoittaneet organisoitua väkivaltaa ja joiden tarkoituksena on kieltää kansalta sen demokraattiset oikeudet, ovat selvääkin selvemmin rauhansopimuksessa mainittuja järjestöjä.

Ei se ole mahdollista, että Pariisin rauhansopimuksen fasismia koskevista määräyksistä luovutaan sillä varjolla, että Suomi on yksipuolisesti irrottautunut sopimuksen aserajoituksista. Vai onko niin, että hallitus ja eduskunta haluavat paluuta 30-luvun oikeistopolitiikkaan, jota porvarimedia ajaa nyt yötäpäivää?

Työkansan Sanomat 10/2016

Pääkirjoitus: Työtätekevät vastustavat paluuta 30-luvun fasismiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *