Pääkirjoitus: Työväenvappu ja Voitonpäivä

1.5. Työväenvappua ja 9.5. Voitonpäivää juhlitaan muutaman päivän kuluttua. Molemmilla päivillä on työväenluokalle ja kommunisteille suuri merkitys historiallisessa kapitalismin ja fasismin vastaisessa taistelussa ja sosialismin puolustamisessa.

Vappu on nykyisin juhlan aikaa, mutta myös mielenosoitusten päivä. Työtätekevät osoittavat mieltään kapitalismia ja rahavaltaa vastaan. Puolustetaan kunnollisia työehtoja ja elämiseen riittäviä palkkoja. Ollaan solidaarisia pätkätöistä ja työttömyydestä kärsiville. Vaaditaan yhteiskuntaan todellista demokratiaa ja tasa-arvoa.

Vappujuhlat, marssit ja mielenosoitukset evät olisi tänään mahdollisia, ellei toisen maailmansota olisi päättynyt Hitlerin-Saksan, sen liittolaisten ja fasistien tappioon. Näin onneksemme kävi. Tämä on nykypäivän kiireisen ihmisen syytä muistaa.

Suurimman kunnian, mutta myös suurimmat inhimilliset ja materiaaliset menetykset natsien lyömisessä kantoi Neuvostokansa, Neuvostoliiton Puna-armeija ja kommunistinen puolue. Kunnia kuuluu myös kaikille antifasistisille voimille ja viimeiseen asti taistelleille eurooppalaisille vastarintaliikkeille.

Maailman kansat, myös suomalaiset, ovat kiitollisuudenvelassa kaikille niille, kuolleille ja eläville, jotka selvisivät voittajina sodasta.

Työpaikoilla kasvaa vastarinta

Kuin Työväenvapun kunniaksi monilla työpaikoilla on huhtikuussa noustu taisteluun työpaikkojen, työehtojen ja työttömien puolesta. Suurimmat lakot järjestettiin Pirkanmaalla. Joukko ammattiosastoja, työpaikkoja ja puoleentoista tuhanteen kasvanut työtätekevien joukko lakkoili hallituksen kuripolitiikkaa ja työttömyysturvan heikennyksiä vastaan.

Ammattiosastoissa ja työpaikoilla  virinnyt vastarinta on myös muistutus ay-liikkeen johdolle.  On aika palata työväenpolitiikkaan ja ammattiliittojen alkuperäiseen tehtävään, jäsenistön kunnollisten työehtojen, palkkojen ja taistelulla saavutettujen oikeuksien ajamiseen ja puolustamiseen.

Taistelu jatkukoon!

Hyvää Työväenvappua ja Voitonpäivää!

Työkansan Sanomat 6/2017

Pääkirjoitus: Työväenvappu ja Voitonpäivä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *