Tammikuun 28. päivän presidentinvaali on käyty ja vaali ratkesi ennakkoarvioiden mukaisesti. Valituksi tuli kokoomustaustainen ja tässäkin vaalissa kokoomukselta sekä suurelta rahalta vetoapua ja työntöä saanut Sauli Niinistö.

Kommunistinen työväenpuolue (Ktp) ei ollut mukana vaalissa, sillä eduskunnan ulkopuolisen puolueen tai valitsijayhdistyksen on kerättävä ehdokkaalleen vähintään 20 000 kannattajakorttia. Siihen ei ollut tällä kertaa mahdollisuuksia.

Toinen syy on raha. Sitä tarvitaan valtakunnallisissa vaaleissa jo satojatuhansia euroja. Ktp ei saa puoluetukea, jota eduskuntapuolueet jakavat toisilleen tänäkin vuonna yli 30 miljoonaa euroa. Ktp kanta puoluetukeen on ollut aina kielteinen ja puolue rahoittaa toimintansa jäsenmaksu- ja keräystuloilla.

Ktp päätti jo hyvissä ajoin joulukuussa, että puolue ei tue ketään presidentinvaaleihin asetetuista kahdeksasta ehdokkaasta. Päätöksessään Ktp edellytti ehdokkailta ja valittavalta presidentiltä sotapolitiikasta ja Nato-valmisteluista irtaantumista, rauhaan ja puolueettomuuteen sitoutumista sekä Suomen itsemääräämisoikeuden palauttamista.

Muutosta harjoitettuun oikeistovetoiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ei ole kuitenkaan odotettavissa. Presidentin virkaan 28.1. uudelleen valittu Sauli Niinistö unohti jo 1.2. virkaanastujaispäivänään rauhanpuheensa. Samaan aikaan amerikkalaisjohtoinen Naton lentosotaharjoitus jylisi taas Etelä-Suomen ilmatilassa, todennäköisesti myös Helsingin yläpuolella.

Näyttääkin siltä, että vanha meno jatkuu ja sotahankkeet sekä Nato-jäsenyyden valmistelut etenevät entistäkin nopeammalla aikataululla.

Suomen perinteistä puolueettomuus- ja rauhanpolitiikkaa puolustavien kommunisteilla ja rauhanliikkeen aktiiveilla on tulevina vuosina entistäkin suurempi tehtävä ja vastuu. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohjat on otettava pois oikeiston ja militaristien käsistä.

Sotavalmisteluista rauhanpolitiikkaan. Se on koko kansan etu.

Työkansan Sanomat 2/2018

Pääkirjoitus: Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohjat pois oikeiston käsistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *