Suomen suurimmat ammattiliitot, asuntorakentaja Haka ja vasemmistolainen osuuskauppaliike perustivat vuonna 1969 Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta VVO:n yleishyödylliseksi osuuskunnaksi. Tavoitteena oli kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen turvaaminen työväestölle.

Vuonna 1997 VVO muutettiin osakeyhtiöksi, jonka tavoitteena oli tuottaa omistajilleen voittoa. Ja siinä yhtiö onkin vuokratuotoillaan onnistunut hyvin. VVO jakoi vuonna 2015 omistajilleen osinkoina 104 miljoonaa euroa. Osingonjakoa vauhditettiin  suurkaupalla, jossa VVO myi Y-Säätiölle kerralla yli 8 000 vuokrasäänneltyä asuntoa.

Osakeyhtiötempun ja suurkauppojen jälkeen VVO:sta on tullut ”markkinaehtoinen” sijoituskohde. Sen omistamien asuntojen määrä putosi runsaasta 41 000:sta 35 000:een. Samalla ”markkinahintaisten” vuokra-asuntojen osuus asuntokannasta nousi 70 prosentista 90 prosenttiin.

Ympyrä on nyt sulkeutumassa, kun alun perin yleishyödyllinen VVO muutti viime vuonna nimensä Kojamo-yhtiöksi joka on nyt menossa pörssiin. Kojamon omistavat suurimmat ammattiliitot ja työeläkeyhtiöt. Ammattiliitoilla (Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Pam, Pro, OAJ, Tehy, AKT) on 56 prosentin osuus. Eläkeyhtiöllä (Ilmarinen, Varma) on yhteensä 35 prosentin osuus. Loppuosuus on pienemmillä omistajilla, joista yksi on osuuskunta Tradeka.

Kojamon pörssiin listautumisen jälkeen mikään ei estä vuokrankorotusten ja vähävaraisten rahastamisen uutta aaltoa. Pörssiyhtiöiden voitontavoittelu kun on tunnetusti raakaa ja keinottelun kohteena.

Teollisuusliiton ja Kojamon hallituksen puheenjohtajan Riku Aallon mukaan kyse on vain normaalista liiketoiminnasta. Paitsi rahaa ammattiliitoille, merkitsee Kojamo-operaatio suuret tulot yhtiön hallituksen jäsenille. Hallituksessa istuvat keskeisten ammattiliittojen johtajat. Esimerkiksi Riku Aalto saa 60 000 euron vuosipalkkion Kojamon hallituksen puheenjohtajuudesta.

Ktp:ssa on tehty arvio, jonka mukaan ammattiyhdistysliike on etääntynyt yhä kauemmaksi edustamistaan eri ammattialojen työläisistä. Tämä kehitys on jatkunut jo vuosia. Arviomme esitettiin kaksi kuukautta sitten kommunististen ja työväenpuolueiden Brysselin ay-konferenssissa:

”Ammattiliitot eivät toimi työläisten taistelujärjestönä parempien työehtojen saamiseksi. Suomalaisista työläisten ammattiliitoista on tullut liikeyrityksiä, ne ovat vain työpaikkoja toimitsijoille. Ammattiliitoille on kertynyt huomattavan paljon omaisuutta, sillä ne ovat osallistuneet tuottavaan asuntovuokraus- ja rakentamisbisnekseen ja sijoitustoimintaan. Työläisjäsenet ovat liitolle tuloa tuottavia asiakkaita, joille myydään palveluja jäsenmaksua vastaan kuten liiketoiminnassa.”

Sdp:n ja Vasemmistoliiton johtama ay-liike on astunut jälleen askeleen kohti täydellistä antautumista. Edustamiensa työläisten luokkataisteluun järjestämisen sijasta liitot ovat mukana jäsenistöönsä kohdistuvassa riistoliiketoiminnassa. (Pääkirjoitus 9.6.)

 

Työkansan Sanomat 8/2018

Tilaa Työkasan sanomat, vuosikerta (14 nroa) 35 €. Puhelin: 0442394197,  Sähköposti: ktp@ktpkom.fi Seuraava numero ilmestyy kesätauon jälkeen 24.8.  

Authors

Pääkirjoitus: Vähävaraisten vuokrarahat pörssipeliin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *