Neuvostoliiton hajottaminen ja Pariisin rauhansopimuksen määräysten yksipuolinen ohittaminen avasi 1990-luvulla Suomen oikeistolle tien suojeluskuntien perinteiden jatkamiselle ja sotilasaseiden luovuttamiselle siviilien käyttöön.

Nykyinen sotaministeri Jussi Niinistö (situ), jolla on äärioikeistolainen menneisyys, oli mukana hankkeessa perustaa uudelleen 1944 ja 1947 rauhansopimuksissa kielletyt suojeluskunnat. Hanke estettiin silloisen poliittisen johdon ja puolustusministeriön ukaasilla.

Suoran toiminnan tilalle otettiin hivuttamisen taktiikka. Ensimmäisenä askeleena perustettiin 1993 Maanpuolustuskoulutus ry (MPK). Toiminta koostui aluksi turva- ja valmiuskursseista ja laajeni vähitellen koko maahan. Mukaan tulivat nopeasti myös sotilaalliset kurssit ja aseet.

Yksi aseoperaatioista tapahtui, kun armeijan varastoista luovutettiin viime kesänä MPK:lle 400 rynnäkkökivääriä. Luovutusta perusteltiin vapaaehtoisten halulla päästä harjoittelemaan samankaltaisilla aseilla kuin armeija.

MPK:n virallistamisen jälkeen ja näihin päiviin jatkuneen sotilaallisen toiminnan aikana on perustettu siviileille mm. maakuntajoukot ja paikallisjoukot. Niiden organisaatio ja käskysuhteet muistuttavat hälyttävästi suojeluskuntia. Naiset on vedetty mukaan perustamalla lottaperinteitä jatkava Naisten Valmiusliitto.

Hivuttamisen ympyrä on nyt sulkeutumassa. Ministeri Niinistö on joukkoineen tilannut selvityksen MPK:n toiminnan laajentamisesta uutena viranomaisena tai armeijan osana. Molemmat vaihtoehdot ovat paluuta niihin väkivaltaisiin

aikoihin, kun Suojeluskuntajärjestöllä oli vastaava asema.
Niinistön toiveisiin kuuluu osana MPK-hanketta kodinturvajoukkojen perustaminen. Hanketta perustellaan ”vapaaehtoisten” innokkuudella ja osaamisella. Niinistön mukaan paikallisjoukot on järjestettävä ”parhaiden pohjoismaisten mallien mukaisesti.”

Sotaministeri Niinistön hankkeet eivät rajoitu vain sotilaallisen väkivaltakoneiston paisuttamiseen. Suunnitteilla on reservipoliisin perustaminen omine lakeineen. Nyt Niinistö, armeijan komentaja ja poliisiylijohtaja ovat sopineet täydennyspoliisin kehittämisestä reservipoliisitoiminnaksi.

Kodinturvajoukkojen ja reserviläispoliisin perustaminen on torjuttava. Työtätekevillä ei ole kuin pahoja kokemuksia aiemmista paikallisjoukoista Suomen itsenäisyyden alkuvuosikymmeniltä.

Työkansan Sanomat 11/2017

Pääkirjoitus: Kodinturvajoukkojen perustaminen on estettävä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *