Pääkirjoitus 22.8.: Rinteen hallituksen budjetti jatkaa vanhalla uralla

Antti Rinteen hallituksen valtiovarainministeri Mika Lintilä kertoi viime viikolla ministeriönsä esityksestä valtion ensi vuoden budjetiksi. Ministeriö julkisti koko esityksen muutamaa päivää myöhemmin. Sen sisältö jatkaa  vanhalla budjettiuralla. Kapitalistien ja rikkaiden etuihin ei kosketa, työtätekevä väestö joutuu uusien veronkiristysten ja maksujen kohteeksi.

Ne suuret lupaukset, joita hallituspuolueet mainostivat suurella rahalla kevään eduskuntavaaleissa,  ovat yksi toisensa jälkeen  paljastuneet poliittiseksi peliksi.

Rinteen vappusatanen koskeekin neljän vuoden mahdollisia eläkkeiden korotuksia, sote-valmistelut jatkuvat määrärahaleikkausten ja hoitohenkilöstön irtisanomisten keskellä,  Sipilän hallituksen koulutukseen tekemät satojen miljoonien eurojen leikkauksetkin näyttävät jäävän voimaan. Niitä aiotaan palauttaa vain 15 miljoonan vaatimattomalla summalla.

Sipilän hallituksen perintönä tuloverotus on kiristymässä ensi vuonna yli 500 miljoonalla eurolla. Rinteen hallitus aikoo lisätä kuormaa vielä reilulla 700 miljoonalla. Siinä 200 miljoonan hyvitys on vain palsamia haavoille.

Ainut lupaus joka näyttää toteutuvan, on aktiivimallin kuriprosenttien poisto. Senkin vaikutus aiotaan korvata ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisella.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä kiinnittyy huomio vielä kahteen asiaan. Puolustusministeriön hallinnonalan määrärahat nousevat  3,2 miljardiin ja EU-maksut 2,2 miljardiin euroon. Yhteenlaskettuna kyse on lähes 10 prosentin osuudesta 57 miljardin euron budjetista. Ja samaan aikaan kun valtionvelkaa otetaan lisää 2,3 miljardia.

Lintilän ja valtiovarainministeriön budjettiesitys tulee olemaan myös koko hallituksen esitys myöhemmässä eduskunnan käsittelyssä.

Työkansan Sanomat palaa vielä tarkemmin hallituksen ensi vuoden budjetin yksityiskohtiin.

Työkansan Sanomat 22.8.2019

Kuva: Hakli Kari/Helsingin kaupunginmuseo

Pääkirjoitus 22.8.: Rinteen hallituksen budjetti jatkaa vanhalla uralla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *