Työvoiman riisto on kapitalismin perusta

Julkisuuteen noussut siivoojien alipalkkaus ja epäinhimilliset työajat herättivät hetkellistä närkästystä jopa työministeri Haataisessa, vastaavissa virkamiehissä ja ammattiliittojen johtajissa. Siivoojien riisto näytti tulleen kaikille täytenä yllätyksenä.

Niin ei tietenkään ole. Kyse on pelkästä hurskastelusta. Työvoiman riisto kuuluu kapitalismin ytimeen ja on järjestelmän toiminnan perusta ja elinehto.

Äärimmäinen työläisten riistäminen ei ole vain siivousalan yksinoikeus. Sitä on lähes kaikilla eri toimialoilla. Viime aikoina paljastuneita väärinkäytöksiä on ollut mm. maataloudessa, telakoilla, rakennuksilla ja kuljetusalalla.

Nykyisessä kapitalistisessa järjestelmässä yhtiöiden ainut toiminnan motiivi on vain voiton tuottaminen. Se on johtanut yhteiskunnan kannalta kestämättömään tilanteeseen, missä voittoa ja kilpailuetua hamutaan olemattomilla työehdoilla ja työoloilla sekä veronkierrolla.

Julkinen valta on haluton käyttämään kovempia keinoja työläisten riistämisen vähentämisestä, puhumattakaan sen lopettamisesta. Riisto kun on kapitalistisen järjestelmän tärkein osa ja järjestelmän toiminnan vankkumaton edistäjä.

Valtion ja kuntien tuottamien julkisten palvelujen yksityistäminen on yksi merkittävä syy työvoiman riiston ja veronkierron lisääntymiselle. Yksityistäminen alkoi oikeistopolitiikan seurauksena jo 1980-luvulla, ponnahti suureen kasvuun 1995 EU-jäsenyyden alkaessa ja eurohuumassa 2000-luvun alussa.

Eduskunta ja Marinin hallitus ovat haluttomia puuttumaan yksityistämiseen ja sen vahingollisiin seurauksiin. Toimitaan päinvastaiseen suuntaan. Valtion omaisuutta ollaan myymässä  kolmella miljardilla eurolla. Ja kuntia kiristetään tilanteessa, missä niiden palvelujen omatuotanto on lähes mahdotonta.

Mitä sitten on tehtävä työvoiman riiston lopettamiseksi? Ensimmäinen askel on oikeistopolitiikan hylkääminen, toinen kansallistamisen ja sosialistisen politiikan aloittaminen.

Ktp:n pääsihteeri Tomi Mäkisen eriomainen artikkeli Työvoiman merkitys kapitalismissa ja sosialismissa julkaistaan tässä lehdessä. Kannattaa lukea.

Työvoiman riisto on kapitalismin perusta
Merkitty:    

Hakutulokset “Työvoiman riisto on kapitalismin perusta

  • 29.7.2020 09:03:sta
    Permalink

    No hei.Olen itse tehnyt siivoojan työtä vuodet 1993-2011 pääkaupunkiseudun eri yrityksissä.Kaikissa suuremmissa firmoissa.Tiedän omakohtaisesti miten työnantaja käyttää hyväkseen työntekijoitä mm.ylisuurilla työalueilla ja huonolla palkkauksella.Työtä on tehty ilman kunnollista ruokataukoa mm.syömällä nopeasti siivouskomerossa jotain.Siivoojia on lähetetty työkohteisiin minne ei ole edes julkista liikennettä kyseisinä kellonaikoina.Itselleni tuli verenpainetauti näiden seurauksena kun olin ennen siivoushommia täysin terve ihminen.Lisäksi oli työnantajan puolelta sellaista vahtimista ja kyttäämistä työnteon suhteen mm.laittamalla pieniä ”herneitä” lattioille tarkistaakseen että moppi on käynyt kyseisessä kohteessa.Täysin ala-arvoista ja naivia kohtelua työntekijää kohtaan.Joidenkin vanhempien naisihmisten itsetunto oli silminnähden painettu alas ja näin itse heistä kuinka alistettuja he olivat.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.