Pakina: Areva ja TVO – Tuppurainen Tappuraisen takuumiehenä

TVO:n ydinvoimalahanke Olkiluoto 3 on ollut voimayhtiölle ja myös Suomen valtiolle ennen näkemättömän suuri virhe. Voimalan käynnistyminen on viivästynyt aikataulustaan pian 10 vuotta ja rakentaminen on kestänyt vielä kauemmin.

Eikä ydinvoimalan valmistumisesta ole vieläkään mitään takeita. Ja hintakin on kolminkertaistunut alkuperin sovitusta. Tässä tulee väistämättä mieleen Pietarin kuulun Iisakinkirkon rakentaminen, mikä vei sekin paljon aikaa, peräti 40 vuotta.

Nyt viivästymisestä ja rahallisista tappioista Arevan ja TVO:n toisilleen esittämistä korvausvaatimuksista on päästy jonkinlaiseen sopimukseen. Areva maksaa, TVO kärsii.

Olkiluoto 3:n hinta on noussut kymmenessä vuodessa 3 miljardista lähes 9 miljardiin euroon. Viivästyneen tuotannon tappiot ovat arviolta 1,5 miljardia. Vertailun vuoksi, ranskalais-suomalaiset tappiot vastaavat suuruudeltaan viidennestä Suomen valtion vuosibudjetista.

Sopimuksen mukaan Areva maksaa TVO:lle korvauksia 450 miljoonaa euroa. Siitäkin Areva saa ”bonuksena” takaisin 150 miljoonaa, jos voimala valmistuu uudessa aikataulussa?

Neuvostoliiton ja Suomen yhteistyönä rakennettu Loviisan ydinvoimalayksikkö valmistui ajallaan 1977 ja toinen 1980. Hintakin oli edullinen. Olisiko Olkiluodon voimalat ja rakennustyöt pitänyt tilata venäläisiltä? Voimala olisi valmistunut ajallaan ja rahaa säästynyt miljardikaupalla.

Olkiluodon 3 ydinvoimalaitosyksikön rakentaminen aloitettiin 12.8.2005 ja sen piti valmistua syksyllä 2009 kolmen miljardin euron hinnalla.

Entisten vastuullisten lisäksi nykyiset vastuulliset TVO:n nykyisessä hallituksessa istuvat ovat Lauri Virkkunen Pohjolan Voima Oyj, Matti Ruotsala Fortum Oyj, Esa Kaikkonen Metsä Group, Tapio Korpeinen UPM-Kymmene Oyj, Pekka Manninen Helen Oy, Markus Mannström Stora Enso Oyj, Markus Rauramo Fortum Oyj, Anders Renvall Kymppivoima Oy, Tiina Tuomela Fortum Oyj, Rami Vuola EPV Energia Oy.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 4/2018

Pakina: Areva ja TVO – Tuppurainen Tappuraisen takuumiehenä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *