Pakina: Eduskunnan kiireviikot – tuloksena sutta ja sekundaa

Eduskunnalla on kiire lakien läpiviennissä. Helpotusta ”työpaineeseen” toki tuli, kun hallituksen ajama sote-uudistus kaatui aivan kalkkiviivoilla. Kiire onkin nyt enemmän poliittista, ei niinkään  eduskunnan aikatauluun liittyvää.

Soten vääntäminen alkoi oikeasti, toisin kun porvarimedia väittää, pääministeri ja kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen pääministerikauden lopulla ja esityksestä. Vuonna 2014 aloittaneessa Sote-työryhmässä olivat edustettuina kaikki eduskuntapuolueet.

Juha Sipilän hallitus aloitti kaksi vuotta sitten työryhmän esitysten toteuttamisen.  Eikä tämäkään oikeistohallitus epäröinyt. Se lisäsi Soteen kattavan yksityistämisen ja maakuntauudistuksen. Kiire oli niin kova, että perustuslakikin oli joutua eduskunnan silppuriin.

Nyt sitten tiedämme, Sotesta tuli sutta ja sekundaa.

Kiirelakeja on ollut muitakin. Niistä merkittävin on tiedustelulaki. Se hyväksyttiin eduskunnassa lopulta yksimielisesti vaikka asiantuntijat varoittivat  venyttämästä liikaa perustuslakia. Kävi niin kuin Kiven Seitsemässä veljeksessä: ”Ja niin ikkuna sälähti ja taivas välähti, kun kerran vaan heilahti Jussin pussi!”

Sitten tuli viime viikolla vuoroon kaivoslakien muutos. Eduskunta ehti entisten hallituspuolueiden voimin hyväksyä keskiviikkona kaksi kaivoslain muuttamista koskevaa pykälää.

Pykälämuutokset merkitsevät sitä, että nyt kaivosyhtiöt voivat laittaa kaivosluvan vireille tekemättä arviointia ympäristövaikutuksista. Kaivoslaki edellytti aikaisemmin, että lupahakemukseen on heti liitettävä mm. ympäristöselvitykset ja ympäristövaikutusten arviointiselostus.

Sellaista on tosielämän meno, ilmastonmuutoksen ja ympäristötuhon aikana. Eli vaatia saa, mutta siinä kaikki.

Eikä sutta ja sekundaa synny vain lakien sisällössä. Syntyy sitä teknisessä suorittamisessakin. Äänestämisen vaikeus paljastui, kun eduskunta hylkäsi yhden äänen enemmistöllä kansalaisaloitteen Vaasan keskussairaalan laajaan päivystyksen säilyttämisestä.

Vihreiden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Emma Kari painoi poissaolopainiketta, kun olisi pitänyt äänestää kansalaisaloitteen puolesta kyllä.

Mitä tästä opimme. No ainakin sen, että kansanedustajien kannattaisi keskittyä paremmin tehtäviensä hoitoon – ainakin silloin, kun äänestetään tärkeistä asioista.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 4/2019

Pakina: Eduskunnan kiireviikot – tuloksena sutta ja sekundaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *