Pakina: Kansanedustajille palkankorotuksia ja kunnolliset kakkosasunnot

Uuden eduskunnan kansanedustajien nelivuotiskausi alkoi reiluilla palkkionkorotuksilla. Suurimman, yli tuhannen euron korotuksen saa puhemies. Varapuhemiehet saavat tyytyä alle tuhanteen euroon. Toisen kauden kansanedustajat ja sitäkin kauemmin edustaneet saavat hekin satojen eurojen korotuksia.

Korotuksista päättää kolmihenkinen eduskunnan palkkiotoimikunta, jonka nimittää toimikaudelleen eduskunnan puhemiehistö. Nykyisen palkkiotoimikunnan kausi jatkuu sovitusti aina vuoden 2020 loppuun.

Kansanedustajille maksettava palkkio on vain osa edustamisen tuloista. Lisäksi on muita etuuksia, jopa tuhansien eurojen edestä kuukaudessa.

Toivoa sopii, että palkkioiden ja etuuksien korotukset mahdollistavat nyt kansanedustajille kunnolliset asumisolosuhteet. Vanhan eduskunnan aikana kun jotkut edustajista joutuivat asumaan saunoissa ja varastoissa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta eduskuntaan valittu kansanedustaja on nykyisin oikeutettu kulukorvaukseen, jos hän hankkii kakkosasunnon Helsingistä, Espoosta, Vantaalta tai Kauniaisista. Korvaus on noin 500 euroa kuussa.

Korvaus on määrätty lailla ja sitä voidaan tietenkin korottaa. Nyt kun palkkioiden korotuskin on mennyt läpi ilman näkyviä vastalauseita, asumiskorvaustakin voisi korottaa tuplasti. Ja kyllä ne sen vielä tekevätkin.

—-

Kansanedustajat eivät ole ainut joukko jolla on puute rahasta. Samasta vaivasta kärsivät eduskuntapuolueetkin. Tälle vuodelle myönnetyt 30 miljoonan euron puoluetukirahat ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Vaaleja kun on kevätkaudella enemmän kuin tarpeeksi.

Kahdet perättäiset vaalit ovat tyhjentäneet elättipuolueiden kassat. Kassakriisiin ei tuonut helpotusta edes se, että ensimmäisen ”kvartaalin” maksatusta aikaistettiin kuukausilla. Toisen ”kvartaalin” rahatkin on maksettava ennakkona.

Tällä kaikella on nyt seurauksensa. Onkin lähes varmaa, että tuleva punavihreä hallitus korottaa puoluetukea valtion ensi vuoden budjetissa.

Ja ainahan menoerän voi siirtää budjetin ulkopuolelle. Näin EU:ssakin tehtiin, kun sen Rauharahaston 10,5 miljardia euroa siirrettiin valvonnan ulottumattomiin. Miljardit soljuvat nyt sujuvammin USA:n ja sen liittolaisten sotamenoihin.

Kansa kärsii ja murisee, mutta tuskin puree.

Rauno Lintunen

Pakina: Kansanedustajille palkankorotuksia ja kunnolliset kakkosasunnot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *