Hei hulinaa sano piika kun kirnuun pieras…

Samaa hulinaa on aistittavissa myös Sipilän  porvarihallituksen veronkevennyshankkeiden kirnussa. Näkymättömästä kun yritetään tehdä näkyvää.

Mutta keveneekö kansalaisten verokuorma? Ja jos kevenee, miten paljon?

Valtiovarainministeriön kokoomuslaisessa 2017  budjettiehdotuksessa esitetään tuloverotukseen pientä kevennystä. Esitys perustuu toukokuussa runnottuun kilpailukykysopimukseen, jonka ainoana tavoitteena on leikata työssä olevien kuukausituloista noin 200 euroa.

Hallituksen selittäjät ja porvarivaltamedia ovat laskeneet palkansaajien veroaleksi 12 euroa kuukaudessa. Laskelma perustuu noin 3 300 euron kuukausipalkkaan. Veroaleksi olisi toki saatu huomattavaksi suurempikin euromäärä, jos se olisi laskettu yli 10 000 euron kuukausituloista.

Em. 3 300 euron kuukausipalkkaa vähemmän ansaitsee noin 60 prosenttia palkansaajista. Eniten palkansaajia on 2 500 palkkatasolla. Iso osa reilusti alle tuonkin tason. Heille ei kilahda edes tuota 12 euron  kuukausirahaa.

Eikä yhtään paremmalta näytä eläkeläisen ja työttömänkään kukkarossa, kun keskimääräinen työeläke on 1 450 euroa, vähimmäiseläke 800 euroa ja työttömän peruspäiväraha 700 euroa kuukaudessa.

Jos luvatut veronkevennykset maksettaisiin viikkorahana, muuta merkitystähän niillä ei arkielämässä ole, olisi kyse vain 2-3 eurosta.

Siinäpä sitä onkin kaupan kassalla työskentelevälle, eläkeläiselle ja työttömälle pähkinä purtavaksi. Pelatako marketin rahapeliä, sijoittaako lottoon vai antaako kolikot leipäjonon pyytäjälle?

Summa summarum. Verotus siis kevenee , mutta porvarihallitus ja kapitalistit ottavat kevennyksen kymmenkertaisesti takaisin.

Ja kyllä ne ilkeävät, kun kapitalismia pelastetaan siltä itseltään!

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 8/2016

Pakina: Keveneekö verotus?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *