Pakina: Liian paljon rahaa…

Lopuillaan olevan vuoden 2019 suuria yt-neuvotteluja ja irtisanomisia on perusteltu yhtiöiden voittojen pienentymisellä ja toiminnan vaikeutumisella. Marras-joulukuussakin noita ”neuvotteluja” on aloitettu kymmenillä työpaikoilla.

Mutta onko tuo yhtiöiden rahanpuute todellista?

Helsingin Pörssiin on listautunut noin 130 yhtiötä. Niiden pörssiarvo lähentelee 230 miljardia euroa. Se on yli 4 kertaa enemmän kuin Suomen valtion vuosibudjetti. 

Listautuneista 60 suurehkon yhtiön yhteenlaskettu liikevoitto oli viime vuonna lähes 23 miljardia euroa. Voitoista jaetaan omistajille osinkoina 13,5 miljardia euroa. Se on miljardi enemmän kuin vuonna 2017. 

Tänä vuonna voitot ovat edelleen kasvussa ja osinkoja tullaan maksamaan entistäkin enemmän.

Suurista voitoista ja liiasta rahasta on ollut seurauksena, että yhtiöt ovat alkaneet ostaa omia osakkeitaan. Tänä vuonna tuo ostobuumi on vain kiihtynyt, sillä kymmenet yhtiöt käyttävät pääomaansa ostoihin. Nuo ostot ovat tosiasiassa osingonjaon jälkeistä uutta varallisuuden jakoa.

Koko tämän vuoden jatkuneissa sadoissa yt-neuvotteluissa ja irtisanomisissa ei olekaan kyse rahanpuutteesta. Kyse on halusta kasvattaa voittoja ja osinkoja sekä vastata yhä kiristyvään kapitalistien väliseen kansalliseen ja globaaliin kilpailuun. 

Kaiken maksaa lopulta työläinen ja yhteiskunta. Ja yhteiskunnan maksuosuus näkyy yhä selvemmin kouluissa, terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja vanhusten hoidossa. 

Kun yhteisen kansantulon kakusta voittojen osuus kasvaa, palkkatulojen osuus pienenee ja julkinen rahoitus kärsii, on seurauksena palvelujen heikkeneminen. 

Muutos tässäkin on tietysti mahdollinen, mutta se vaatii kapitalistisen talousjärjestelmän kaatamista.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 14/2019

Pakina: Liian paljon rahaa…

Hakutulokset “Pakina: Liian paljon rahaa…

  • 27.12.2019 23:22:sta
    Permalink

    Terävästi muotoiltua täysipainoista asiaa!
    Maamme ainoa marxilais-leniniläinen, kommunistinen työväenlehti on nerokkaiden tekijöiden käsissä!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.