Pakina: Mistä on kyse?

Viron tasavalta vietti viime lauantaina 100-vuotisjuhlia. Kaikenlaisen markkinameiningin lisäksi Tallinnan keskustaa jyräsi sotilasparaati. Niitä on toki nähty aiemminkin, mutta tämä poikkesi muista.

Suomen puolustusvoimat oli lähettänyt Viron satavuotisjuhlaparaatiin lippuvartion.

Hesarin mukaan sotilasparaatissa näyttäytyi useampikin Suomen armeijan asu. Viron Suojeluskunnan joukoissa kun marssi suomalaisia reserviläisiä.

Eikä Tallinnan keskustassa nähty vain käsiaseita. Suomesta hankitut panssaroidut miehistön kuljetusvaunut Pasit, joita yritettiin muutama viikko sitten kaupata myös Ugandan Kampalassa, saastuttivat pääkaupungin kaduilla.

Paraatin jälkihöyryisessä kalustoesittelyssä nähtiin lisää Suomen värejä. Siellä esiteltiin K9 Thunder panssarihaupitsia, jonka Suomi osti Etelä-Koreasta.

Sotilasparaatissa oli mukana Suomen ja Ruotsin ohella monia Nato-maita aseineen ja lippuineen. USA:n, Britannian, Ranskan, Italian, Puolan, Latvian ja Liettuan joukot rymistelivät kuin omalla maallaan.

Ja kuin kruunuksi ”itsenäisyyden” hehkutukselle oli USA tuonut Viron maaperälle Patriot-ohjuksensa Venäjän vastaisiin sotaharjoituksiin. Että sellaista itsenäisyyttä eteläisessä naapurissamme nykyään.

Viron edesmennyt presidentti Lennart Meri vakuutti 1990-luvun kuohunnan aikana itsenäisen maan tärkeimpien tunnusmerkkien olevan oma raha, oma lippu ja oma armeija.

Nyt niistä ei ole jäljellä kuin puolikas lippu EU:n tähtilipun rinnalla. Vieras armeijakin marssii Viron maaperällä ja määrää tahdin.
Suomen porvarimedia, jonka kärkinimi on nykyään Yle, juhli Viron toisen kauden itsenäisyyttä aikamoisella kiihkolla. Ylen Pasilan linkkitorni valaistiin Viron lipun väreillä, Mu-isamaa laulua ja isänmaallista hehkutusta kuultiin monen päivän ajan. Kansalaisilta kerättyjen verorahojen käytöllä ei tuntunut olevan mitään kattoa.

Moni kysyi hämmentyneenä, mistä tässä kaikessa on kyse?

Onko niin, että myös meitä totutellaan nyt Nato-aikaan ja sotilasliiton läsnäoloon – eikä vain paraateissa vaan tavalla, johon suomalaiset joutuivat alistumaan 1940-44 Saksan natsijoukkojen ”vierailun” aikana.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 3/2018

Pakina: Mistä on kyse?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *