Pakina: Pelastaako nauta kapitalismin?

Kapitalismi on vaikeuksissa. Finanssikriisit, taantumat, lamat, sodat ja selkkaukset ovat saaneet seurakseen ilmaston muutoksen. Eikä kyse ole mistään pikkujutusta, jos tiedemiehiin on uskominen.

Kapitalismi perustuu alituiseen tuotannon ja kulutuksen lisäämiseen. Se on suuressa ristiriidassa elinkelpoisen ympäristön säilymisen ja myös ilmaston lämpenemisen kanssa.

Kapitalistit, suuren pääoman haltijat ja maapallon pieni rikas eliitti ei tietenkään halua luopua kapitalismista, voittojensa kartuttamisesta ja etuoikeuksistaan. Ympäristön pilaamiseen ja ilmaston muutokseen syylliset onkin etsittävä muualta.

Syyllinen on tavallinen ihminen. Asuminen, matkustaminen, ruoka ja pitkäikäisyys ovat pahasta ja tuhoavat maapallon. Syyllistäminen on saanut aikaan suorannaisen hysterian ja propaganda on ylittänyt järkevät mittasuhteet.

Yliopistoja ja niissä opiskelevia on pidetty Suomessakin korkeassa ja valistuneessa asemassa, joskus syystä, joskus ei. Nyt tuo asema horjuu, ainakin väliaikaisesti.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Unicafe ravintolat on tehnyt päätöksen poistaa naudanliha ruokatarjoilustaan. Päätöksen takana ovat ylioppilaskunnan nuorisopoliitikot. Liiketoiminta ei naudanlihan boikotista kärsi. Ja jos kärsii, veronmaksajat huudetaan avuksi.

Toki muuallakin on riennetty torjumaan ilmaston lämpenemistä. Monissa kaupungeissa ja kunnissa, esimerkiksi Helsingissä, on tehty aloitteista maidonjuonnin kieltämisestä. Tulilinjalle ovat joutuneet koululaiset ja vanhukset. Vettä ja lepää tarjotaan kuin pahimpina pulavuosina.

Mikä oiva keino sysätä vastuu pienelle ihmiselle ja ohittaa kapitalistisen talousjärjestelmän aiheuttama tuho.

Kapitalismissa kun ollaan ottavat markkinamiehet ilmastonmuutoksestakin voittonsa. Kaikkea mainostetaan nyt ilmastoystävällisinä tuotteina, vessapaperista Karibian risteilyihin.

Mitä tästä kaikesta pitäisi päätellä?

No ainakin se, että köyhät ja vaivaiset syövät jatkossakin salaattia, rikkaat härkää ja hanhen maksaa.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 12/2019

Pakina: Pelastaako nauta kapitalismin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *