Tammikuun presidentinvaalien kahdeksan ehdokkaan nimet ovat nyt selvillä. Pilliin on puhallettu, peli voi alkaa.

Vaikka kaikkien ehdokkaiden naamat ovat televisiosta tuttuja, taustat ja tavoitteet ovat paljolti tuntemattomia. Onkin paikallaan kertoa enemmän. Ehdokkaat ovat mielivaltaisessa järjestyksessä.

Sauli Niinistö. Valitsijayhdistyksen ehdokas. Myös kokoomus ja kristillisdemokraatit asettaneet Niinistön ehdokkaakseen. Vaalitiimi Pete Pokkinen, Sanna Kalinen, Jenny Thuneberg. Pete Pokkinen on presidentinkanslian virkamies ja Niinistön erityisavustaja, kokoomuslainen. Sanna Kalinen on kokoomuksen järjestöpäällikkö. Jenny Thuneberg on kokoomuksen eduskuntaryhmän viestintäsihteeri.

Niinistö on tiukka EU:n ja sen armeijahankkeiden kannattaja. On kertonut kannattavansa kansanäänestystä Natosta. Kanta voi muuttua vaalien jälkeen. Käyttää puolustusministeri Jussi Niinistöä sotaisten päätösten esittelijänä.

Pekka Haavisto. Vihreiden ehdokas. Ajanut aina porvarilista politiikkaa. Ministerinä kansallisomaisuuden myyjä, kansanedustajana pikkuporvari. Porvarimedia nostanut ansiotta rauhanmieheksi ja osaajaksi. Ainut rauhanneuvottelijan asema Sudanin rauhanneuvotteluissa, joissa epäonnistui. Sudan hajotettiin kahdeksi valtioksi ja sodat jatkuvat edelleen. EU:n ehdoton kannattaja ja siirtynyt vähitellen Nato-mieheksi. Ei kannata kansanäänestystä Natosta.

Tuula Haatainen. Sdp ehdokas. Kansanedustaja, entinen kaksinkertainen ministeri. EU-nainen, joka kannattaa Nato-yhteistyötä, mutta ei vielä jäsenyyttä. Tyypillinen reformisti ja sosialidemokraatti.

Matti Vanhanen. Keskustan ehdokas. Entinen pitkäaikainen pääministeri, nykyinen kansanedustaja. EU-mies, joka tarvittaessa kannattaa myös Nato-jäsenyyttä. Porvari ja oikeistopolitiikan ajomies Suomessa.

Laura Huhtasaari. Perussuomalaisten ehdokas. Oikeistolainen joka kieltää evoluution. Puhunut uusnatsien tilaisuuksissa ja vastustaa pakolaisten vastaanottoa. EU-kriittinen ja kannattaa Nato-jäsenyyttä, jos tilanne muuttuu. Hyvät suhteet Suomen Sisuun ja kiellettyyn PVL-järjestöön, joka ihannoi kansallissosialismia ja lakkautetun IKL:n sinimustaa ulkoasua.

Merja Kyllönen. Vasemmistoliiton ehdokas. Entinen yksinkertainen ministeri, nykyinen EU-parlamentaarikko on esittänyt EU:ssa antikommunistisia lausuntoja. EU-nainen, joka Kataisen hallituksen sisäministerinä ajoi autoihin seurantalaitetta ja kilometrimaksua. Kertoi myös ministeriaikanaan vasemmistoliiton seisovan viimeiseen mieheen ja naiseen hallituksen EU-politiikan takana. Ei kannata Nato-jäsenyyttä, mutta Kyllöselle riittäisi Nato-sopimusten demokraattinen käsittely.

Nils Torvalds. Rkp:n ehdokas. Entinen SKP:n jäsen ja Enhet-lehden päätoimittaja. Erosi SKP:stä 1982 ja toimi sen jälkeen 26 vuotta palkkiotöissä Ylen toimittajana. Siirtynyt oikeiston riveihin. Torvalds on RKP:n entinen varapuheenjohtaja ja nykyinen. EU-parlamentaarikko Europarlamentissa oikeiston ALDE-ryhmän varapuheenjohtaja. Kannattaa Nato-jäsenyyttä ilman kansanäänestystä. Takinkääntäjä ja russofobi.

Paavo Väyrynen. Valitsijayhdistyksen ehdokas. Sai viime hetken loppukirillä kokoon tarvittavat kannattajakortit. Pääsee esittämään osaamistaan median vaalitenteissä. Perusti vuosi sitten Kansalaispuolueen, johon pääsee vain kannattajajäseneksi. Pitkäaikainen keskustan ministeri ja Suomen puolueettomuuspolitiikan kannattaja. EU-parlamentin jäsen, mutta EU-kriittinen. Haluaa Suomen eroa Euroopan rahaliitosta ja eurosta. Vastustaa Nato-jäsenyyttä. Taitava poliitikko, mutta harrastaa joskus ”yön yli nukkumista”.

Valitse näistä, tai sitten ei.

Rauno Lintunen
Työkansan Sanomat 14/2017

Pakina: Peli on alkanut

3 thoughts on “Pakina: Peli on alkanut

 • 25.12.2017 21:22:sta
  Permalink

  Paavo Väyrynen on hyä tai ainakin vähiten huono ehokas näissä vaaleissa. Useampikin Väyrysen tavoitteista sopii kommunisteille / sosialisteille: NATO-vastustus, euro-ero, metropolipolitiikan kritiikki… (Olen kuullut, että EU:n sääntöjen mukaan euro-ero tarkoittaisi myös eroa EU:sta, vaan tämä ei ole varma tieto.) Väyrynen ei toki tällä hetkellä kannata yhtä laajamittaista sosialismia kuin KTP, mutta eipä kyllä kukaan muukaan presidenttiehokas eikä kaikki äänestäjätkään. Kun kerran vaalit järjestetään, taidanpa äänestää NATOA ja euroa vastaan. Pidän Väyrystä yhtenä uskottavimmista euro- ja EU-kriitikoista maassamme, ja siksi valitsisin hänet presidentiksi tästä joukosta.

  Vastaa
 • 29.12.2017 20:02:sta
  Permalink

  Paavolla on vaihtoehto itsenäinen Suomi ,miten tämä itsenäisyys palautetaan. Kannattaa Alkiolaista talous,-työllisyys,-sosiaalipolitiikkaa.

  Vastaa
 • 15.1.2018 22:30:sta
  Permalink

  Euro-ero lisäisi itsenäisyyttä valuuttapolitiikassa, kun tulisi taas mahdolliseksi vaikuttaa oman valuutan arvoon. Ja jos euro-ero merkitsisi EU-eroa (jota tosin Väyrynen ei kannata tässä vaiheessa), siinähän itsenäisyyttä palautuisi aika tavalla. Minunkin mielestä olisi parempi, että Väyrynen olisi vielä kriittisempi EU:ta kohtaan kuin nyt – totta kai pitäisi erota ja äkkiä. Väyrysen mukaan sitä vastoin Suomen kannattaa erota, jos/kun Ruotsi eroaa tai jos/kun EU:n liittovaltiokehitys menee vielä pidemmälle esimerkiksi yhteisen armeijan muodossa. Tästä puutteesta huolimatta taidan äänestä Paavoa, koska hän se taitaa näistä ehokkaista sanoa selkeimmin ei NATOlle ja kyllä puolueettomuudelle.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *