Pakina: Peli jatkuu ja suuri raha puhuu

Työkansan Sanomien joulukuun pakinassa arvioitiin presidentin virkaan pyrkivien kahdeksan ehdokkaan taustoja ja tekosia. Arviota ei ole syytä muuttaa. Ehdokkaiden henkilökohtaiset ja yhteiset vaalitentit vain vahvistavat aikaisemman, kapitalismia kannattavat kaikki.
Ja kun kapitalismissa ollaan puhuu raha, suuri raha. Se kuuluu ehdokkaiden puheissa ja pullistelee vaalibudjeteissa. On arvioitu, että ehdokkaat käyttävät pyrkimyksiensä edistämiseksi yhteensä viisi miljoonaa euroa.

Noista miljoonista iso osa on puoluetukea. Siis veronmaksajien rahaa, joka kierrätetään eduskuntapuolueiden tileiltä ehdokkaiden kampanjakassoihin.

Ehdokkaista suurin kassa on valitsijayhdistyksen Sauli Niinistöllä, jopa kaksi miljoonaa euroa. Kassa on yhdistelmä puoluerahaa ja yhtiöiden tukea. Ehdokkaiden köyhimys on Paavo Väyrynen, joka ei ainoana nauti puoluetukirahoista. Väyrynen turvaa omaan muki- ja kirjamyyntiinsä.

Väyrysestä onkin helppo siirtyä vaalien asiakysymykseen. Senhän pitäisi olla vakavaa keskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mitä se on ollut ja mitä sen pitäisi olla tulevina vuosina. Mutta mitä vielä. Ehdokkaat puhuvat mieluummin ”arvoista”, rakkaudesta, kukkasista, koirista ja värikkäistä sukista.

Ja sukista on sujuvaa ottaa tarkempaan käsittelyyn ruotsalaisten ehdokas Nils Torvalds. Hän kun on kertonut viestivänsä sukillaan. Söpöä.
Mutta on Torvaldsissa vaarallinen puolensakin. Hän haluaa liittää Suomen Natoon, heti ja ilman turhia kansanäänestyksiä. Torvaldsin Nato-kiiman tapana on pelko Venäjän talouden romahtamisesta, kansan kahtiajaosta ja ainakin vanhojen venäläiskommunistien hyökkäyksestä Suomeen. Natossa olisi pelastus moista röyhkeyttä vastaan.

Ktp:llä on selvät sävelet tammikuun 28. päivän presidentinvaalissa. Puolue edellyttää ehdokkailta ja valittavalta presidentiltä irtiottoa sotapolitiikasta ja Natosta, rauhaan ja puolueettomuuteen sitoutumista ja Suomen itsemääräämisen palauttamista.

Tältä perustalta on hyvä päättää ketä äänestää.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 1/2018

Pakina: Peli jatkuu ja suuri raha puhuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *