Pakina: Rinteen hallituksen asehankinnat –  rahasta ei ole pulaa…

Rinteen hallitus ei aikaile asehankinnoissa. Neljän uuden sotalaivan rakennuttamisesta päätetään jo nyt syyskuun aikana. Sotalaivat rakennetaan Rauman telakalle ja niiden asejärjestelmät hankitaan ruotsalaiselta Saabilta.

Sotalaivojen pitäisi olla täydessä iskussa vuoteen 2028 mennessä. Nähtäväksi jää, sillä Rauman telakka on huojunut jo vuosia konkurssin partaalla. Telakan pelastamista sotalaivojen rakentajaksi on perusteltu työllisyydellä. Lisää aseita, lisää työllisyyttä?

Rahastakaan ei näytä olevan pulaa vaikka valtiontalous on ensi vuonnakin miljardikaupalla alijäämäinen ja velka vain kasvaa.

Sotalaivojen hinnaksi tulee vähintään 1,2 miljardia euroa. Eikä hinta tule siihen jäämään. Näin on käynyt aina suurien aseostojen kohdalla. Hornet-hävittäjien hintakin kaksinkertaistui alunperin kerrotusta.

Punaviherliberaalilla hallituksella on pian pöydällään myös uusien hävittäjäkoneiden hankinta. Tästä ns. HX-hankkeesta pitäisi päättää lopullisesti kuluvalla hallituskaudella. Hävittäjien hinnaksi näyttää tulevan hirmuiset 10 miljardia euroa.

Vasemmistoliiton oppositiossa oleva kansanedustaja Jyrki Yrttiaho on suominut kovin sanoin tätä hävittäjien hankintaa.

Yrttiahon mielestä ”Kymmenien miljardien käyttäminen kansantaloudellisesti täysin tuottamattomaan hankkeeseen on mieletöntä ja taloudellisesti katastrofaalista, mutta mikä pahinta, myös Suomen turvallisuuden vaarantavaa politiikkaa”.

Voiko tuon enää selvemmin sanoa.

Puolustusministeriön hallinnonalan kokonaismenot ovat ensi vuoden budjettiesityksen  mukaan vähän yli 3 miljardia euroa. Ne tulevat kasvamaan Rinteen hallituksen kaudella 5 miljardiin euroon. Hävittäjämenoja sisältyy vuosien 2021–23 budjettikehyksiin 1,5 miljardia euroa vuositasolla.

…mutta toisaalle rahaa ei ole

Rinteen hallituksen ohjelmassa luvattiin paljon kaikkea hyvää. Nyt eläkkeiden korotukset, koulutuksen rahojen palautus, infrahankkeet ja paljon muuta onkin jaksotettu koko hallituskaudelle. Perusteluna on rahojen niukkuus.

Esimerkiksi koulutukseen luvattu pieni 60 miljoonan euron rahojen palautus on jaettu budjettiesityksessä neljälle vuodelle. 15 miljoonan palautus vuodessa on aika vähän kun muistaa, että Kataisen ja Sipilän hallitukset leikkasivat koulutuksesta satoja miljoonia.

Tulevaisuusinvestointeihin varatut 3 miljardia euroa ovat kutistumassa yhdeksi miljardiksi. Ja tuo miljardikin on vaarassa, sillä globaaliin kapitalismiin iskenyt taantuma muuttuu vielä lamaksi. Eikä se ohita tälläkään kertaa Suomea.

Rauno Lintunen

Pakina: Rinteen hallituksen asehankinnat – rahasta ei ole pulaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *