Pakina: Työvoimastako pulaa?

 

Porvarit ovat panneet ison vaihteen päälle ja väittävät Suomen kärsivän ankarasta työvoimapulasta. Media on tapojensa mukaan tarttunut syöttiin ja laulaa samaa laulua.

Mikä sitten on totta ja mikä ei?

Työ- ja elinkinoministeriön maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa on laajan työttömyyden luvuilla mitattu työttömien määrä noin 440 000. Tälle työttömien suurelle joukolle oli tarjolla avoimia työpaikkoja niin, että jokaista työpaikkaa kohti oli 15 työtöntä.

Avoimista työpaikoista suurin osa oli kaupan ja erilaisten palvelujen alalla. Ja nekin enimmäkseen määrä- ja osa-aikaisia pätkätöitä. Eipä juuri aktivoi ainakaan Pihtiputaan mummon tytön tyttöä siirtämään tavaroitaan etelän herrojen huviksi ja hyödyksi.

Eikä sekään vielä tee Suomesta työvoimapulasta kärsivää maata, jos Turun telakka, Uudenkaupungin autotehdas ja Äänekosken sellutehtaan rakentaminen tarvitsee tilapäistä työvoimaa. Sehän kun on sillä tavalla, että yhtenä kauniina päivänä alihankintatyö saattaa loppua.

Mihin porvarit pyrkivät propagandallaan? Kyllä kettu karvoistaan tunnetaan. Kyse on halusta palkata ulkomailta halpaa työvoimaa, alentaa palkkatasoa ja laillistaa pysyvästi epäsäännöllisiä työsuhteita. Yhtiöiden kun on tahkottava omistajilleen voittoa hinnalla millä hyvänsä.

Näitäkin asioita kannattaa miettiä nyt Vapun vieton lomassa. Ja ainakin silloin kun ollaan mukana vappumarssilla ja punaisten lippujen rinnalla. Se on tänäkin vuonna hyvästä ja voimaannuttavaa.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 6/2018

Pakina: Työvoimastako pulaa?

2 thoughts on “Pakina: Työvoimastako pulaa?

 • 26.4.2018 19:08:sta
  Permalink

  työskentelen hoitoalalla vanhuspuolella ja siellä tuo pula nyt kesän tullessa varsinkin on kova helsingistäkin puuttuu 300 kesälomittajaa.samaa näkyy täällä maalla jossa matkat on pitempiä eikä pienipalkkaiseen raskaaseen työhön ole mahdollista lähteä kovin kaukaa jos meinaa syödäkkin muuta kuin asukkailta jäänyttä ruokaa 🙂 tilanne on heikko eikä se korjaannu kuin palkkoja nostamalla tai no toinen mahdollisuus on kiristää maahan sotaa ja kurjuutta pakoon tulevat lähes palkattomaan työhön ja haalia vielä lisää.en usko sen tekevän hyvää laadulle jos sellaisesta enää voi muutenkaan puhua.itse mietin alan vaihtoa kuten moni kollegakin.

  Vastaa
 • 20.2.2019 10:56:sta
  Permalink

  Suomeen saapuvien ”työntekijöiden” Kela-tuet astuu voimaan 1.4.2019

  Hallituksen viime syksynä valmistelema lakimuutos Suomeen saapuvien työntekijöiden Kela-tuista astuu voimaan huhtikuun alussa. Kela kertoi keskiviikkona, että jatkossa työntekijöiltä ei enää vaadita neljän kuukauden työsuhdetta Kela-tukien saamiseksi. Myöskin työsuhteessa tehdyt viikkotuntimäärät pudotetaan laista pois. Kela-tukien ainoa edellytyksenä on, että työntekijän palkka on vähintään 696,60 euroa kuukaudessa (= peruspäivärahan suuruinen).

  Sillä ei ole merkitystä tuleeko muuttaja EU:sta vaiko EU:n ulkopuolelta. Työntekijän asema paranee myös työsuhteen päättyessä. Jatkossa työttömäksi jäänyt työntekijä saa oikeuden Kela-tukiin, jos työsuhde on jatkunut 6 kuukautta.
  Aikarajan poistoa hallitus on perustellut halulla parantaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta ja lisätä Suomen houkuttelevuutta työperäisen maahanmuuton kohteena. Oppositiosta lakiesitystä on arvosteltu, sillä sen pelätään lisäävän halpatyövoiman tuloa Suomeen.

  Ihmettelen, miksi tästä Kela “uudistuksesta” ei ole uutisoitu mitenkään? Siis heti ensimmäisenä työpäivänä on oikeus Kela-tukiin, sillä eihän tuo palkka vajaat 700 eu riitä mihinkään. Mihin tällä pyritään, kuka tietää?
  https://www.kela.fi/muutoksia-maahan-ja-maastamuuttavien-oikeuksiin-saada-etuuksia-1.4.2019-alkaen

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *