Euroopan keskuspankin EKP:n viime torstaina tekemä päätös euroalueen valtioiden velkakirjojen ostosta merkitsee käytännössä satojen miljardien eurojen tulonsiirtoa EU-maiden työtätekeviltä suurpääomalle. Päätöksen takana on pieni joukko keskuspankin johtokunnan ja neuvoston jäseniä. Neuvoston herrakerhoon kuuluu myös Suomen Pankin pääjohtaja, sosialidemokraatti Erkki Liikanen.
Arvonsa menettäneiden velkakirjojen rajaton osto tehdään jälkimarkkinoilla. Tämä tarkoittaa, että EKP ei rahoita ja tue suoraan velkaantuneita euromaita. Rahat menevät pankeille, sijoittajille ja muille keinottelijoille. Ensin ne ovat rikastuneet lypsämällä valtioilta kiskurikorkoja, nyt ne saavat viimeistä senttiä myöten pääomansa takaisin.

Keskuspankin avokätisyys ei koske euromaiden työtätekeviä, joilta vaaditaan sopeutumista tiukkaan talouskuriin ja rakenteellisiin uudistuksiin. Ja sehän tarkoittaa kaikkialle tunkevaa työttömyyttä, palkkojen polkemista, perusturvan leikkaamista, eläkeläisten kurittamista ja veronkorotuksia.

EKP:n päätös ja siihen liittyvä velkakirjojen oston salaaminen kertoo paljon koko EU:n epädemokraattisesta luonteesta ja harvainvallan kasvusta. Se paljastaa myös EU:n vakuusrahastojen, takausten, velkavipujen ja rahansiirtojen suuren sotkun, josta vain harva vaaleilla valittu päättäjä on enää perillä.

Pankkiirien viime torstain tekemät päätökset eivät ole vain rahapolitiikkaa ja suurpääoman eduista huolehtimista. Niillä otettiin pitkä askel kohti EU:n liittovaltiota. Pankkiunioni ja EU:n yhteinen talouspolitiikka ovat vain päätöksentekoa vailla.

Työkansan Sanomat 10 / 2012.

Pankkiirit vievät tuhkatkin pesästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *