Demarit ovat luvanneet kumota aktiivimallin, jos pääsevät seuraavaan hallitukseen. Hyvä niin, mutta suhtaudun jokaisen eduskuntapuolueen vaalilupaukseen varauksella, niin monta kertaa nämä veijarit ovat vaalilupauksensa rikkoneet. Viimeksi muistan näin käyneen perussuomalaisille, jotka viime eduskuntavaaleissa olivat kovin maahanmuutto- ja pakolaisvastaisia. Kun perussuomalaiset saavat kannatuksensa aiheutuneista ongelmista, olisi outoa, jos he hallitukseen päästyään poistaisivat nämä ongelmat.

Timo Soinillekin tuli ministerinä sydämen asiaksi kurittaa työttömiä, työläisiä ja eläkeläisiä aitoon oikeistolaiseen tyyliin. Ja tässä Sipilän hallitus on käyttänyt menestyksellisesti hajota ja hallitse taktiikkaa. Milloinkahan suomalaiset alkavat ajattelemaan asioita pitemmällä aikavälillä ja osoittaisivat vääräksi ”äänestäjän muisti on lyhyt” puheet?

Veikkaan, että seuraavan neljän vuoden aikana Suomessa talous romahtaa ja moni työläinen menettää työnsä ja pääsee ”nauttimaan” aktiivimallin ruoskasta. Työläisen kannattaa puolustaa hyvää työttömyysturvaa, koska minä päivänä tahansa voi joutua työttömäksi. Sama koskee hyviä työehtoja, sillä nykymaailmassa on kuitenkin päästävä työelämään käsiksi. Lopulta mennään eläkkeelle ja silloin on hyvä, että eläkkeet ovat kunnollisia.

Eläkeläisten on hyvä tukea työttömiä ja työssä olevia, koska kun hallitus käy jatkossakin eläkeläisten kimppuun, he voivat luottaa työelämässä olevien tukeen.

Hyväksyessään ns. orjatyölait Vanhasen toinen hallitus pisti liikkeelle lakien sarjan, jossa sen jälkeiset hallitukset ovat ikään kuin kilpailleet mikä niistä kurittaa eniten työssä olevia, työttömiä, eläkeläisiä, sairaita ja vammaisia. Sanalla sanoen äänestäjiään ja kansan enemmistöä. Nyt tähän syöksykierteeseen pitää tulla loppu.

Moni nuoleskelee mm. kokoomusta siinä toivossa, että hänen eläkkeensä, työpaikkansa ja palkkansa pysyy ainakin ennallaan. Mutta niin kauan kun eduskuntapuolueiden kannatukset pysyvät nykyisellä tasolla, työläiset jäävät työttömiksi, eläkkeitä leikataan mm. indeksijäädytyksellä ja palkkojen ostovoima alenee.

Sitten on tämä puheiden ja tekojen välinen ristiriita.

Kaikki myöntävät, että suuri ilmansaastuttaja on yksityisautoilu ja erityisesti työmatkaliikenne, mutta työttömät pakotetaan ottamaan työpaikka jopa 120 kilometrin päästä kodistaan. Tämä tarkoittaa 240 kilometrin ajomatkaa joka työpäivä autolla. Julkinen liikenne harvoin osuu kodin ja työpaikan väliseen matkaan ja aikaan. Siksi aktiivimalli ja työttömien kurittaminen on lopetettava ja päinvastoin sovellettava aktiivimallia ministereihin ja kansanedustajiin!  

Jarmo Knuutila, Taipalsaari

Kirjoittaja on Ktp:n eduskuntavaaliehdokas Kaakkois-Suomen vaalipiirissä

 

Työkansan Sanomat 3/2019

Aktiivimalli on kumottava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *