Yhdysvaltain maavoimien erikoissotilaita on parhaillaan harjoittelemassa Suomessa. Tuntematon määrä sotilaita operoi ensin Utissa ja sitten maaliskuun puoliväliin Lapissa. Amerikkalaisten sotapeli on kytketty Utin jääkärirykmentin talvisotaharjoitukseen, jossa tietojen mukaan kehitetään kykyä toimia pohjoisen Suomen tunturiolosuhteissa.

Utin jääkärirykmentin komentaja perustelee amerikkalaisjoukon mukanaoloa sillä, että sotilaat ovat hakemassa
oppia hiihtämisessä, moottorikelkan käytössä ja ahkion vetämisessä. Perustelut ontuvat pahasti, sillä Yhdysvalloissa on kyllä riittävästi lunta ja kalustoa omaankin harjoitteluun. Kysymys onkin aivan muusta. Tavoitteena on rakentaa yhteistoimintakykyinen sotilasyksikkö Naton nopean toiminnan NRF-joukkoihin, jotka ovat mukana sotimisessa ja miehityksessä. Amerikkalaisten ja suomalaisjoukkojen yhteisiä sotaharjoituksia on ollut aikaisemminkin. Sotimista on harjoiteltu maalla, merellä ja ilmassa.

Harjoittelua ja sotaan osallistumista perustellaan Suomen Nato-kumppanuudella, Naton nopean toiminnan täydennysjoukkoihin osallistumisella ja EU:n valmiusjoukkojen taisteluosastojen tarpeilla.

On selvää, että Suomi ja sen puolustusvoimat on vähä vähältä ujutettu osaksi Yhdysvaltain ja EU:n imperialistisia tavoitteita ja sotapolitiikkaa. Siksi on välttämätöntä irrottautua Natosta ja EU:sta ja palata puolueettomuuden ja rauhanpolitiikan tielle.

Työkansan Sanomat 3/2013

Amerikkalaissotilaiden salaharjoitus Suomessa

Vastaa