EK:n, työeläkeyhtiöiden ja maan hallituksen tavoite eläkeiän korottamista on toteutumassa. Vuosi sitten syyskuussa alkaneet EK:n, SAK:n, STTK:n ja Akavan eläkeneuvottelut päättyivät 22. syyskuuta sopimukseen eläkeiän nostamisesta 65 vuoteen.

 

On röyhkeää, että ay-johto esiintyy ja sopii satojen tuhansien työläisten nimissä, vaikka eläkeiän korottamisesta ei ole järjestetty minkäänlaista ammattiosastojen ja ay-kentän järjestökäsittelyä. Kuinka voi olla mahdollista, että kaikkia suomalaisia koskevaa eläkejärjestelmää kehitetään piilossa, suljettujen ovien takana kabineteissa. Ja eduskunta sen sitten aikanaan hyväksyy, koska ”onhan se sovittu kolmikannassa”. Poliittista pelkuruutta ja raukkamaisuutta kansanedustajilta, kun alentuvat tällaiseen eivätkä ota täyttä vastuuta suomalaisen eläkejärjestelmän tulevaisuudesta.

 

Nykyisten eläkelakien mukaan vanhuuseläkkeelle voi jäädä halutessaan jo 63-vuotiaana tai viimeistään 68 vuotta täytettyään. Nyt Ay-liikkeen ja työnantajajärjestöjen johto teki sen mitä sopivat jo vuonna 2009, haluavat nostaa eläkeiän 65 vuoteen. Tämä sopimus on tarkoitus vahvistaa laiksi vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Uuden eläkelain on määrä tulla voimaan 1.1.2017.

 

Eläkeuudistuksen suuri linja on, että eläkeiän noston myötä työläiset puurtavat työssä pitempään – jos jaksavat – ja ne jotka ovat jo eläkkeellä saavat pienempää eläkettä. Eläkeyhtiöiden hallussa olevia, työntekijöiden työllä luotuja miljardeja ei tarvitse jakaa vanheneville työntekijöille nyt, vaan vasta vuoden parin kuluttua, jos eläkeikää nostetaan. Osaa eläkerahoista ei tarvitse ehkä maksaa ollenkaan, kun kuolema korjaa ennen nostettua eläkeikää. Työttömien 63-vuotiaiden elanto taas maksettaisiin verovaroista, eikä eläkerahastoista. Eläkeyhtiöiden kannalta hienosti hoidetut neuvottelut, olihan niiden hallinnon edustajia molemmilla puolin neuvottelupöytää. Kun tähän vielä lisää eläkeindeksien leikkaukset, on luotu pohja köyhyyden kasvulle.

 

SAK väittää nuorten hyötyvän eläkeiän nostamisesta, perusteena vain että koko ikänsä työssä jaksanut nykyinen nuori saa hieman suuremman eläkkeen. Asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen. Ay-liikkeen johto jättää edelleen osa-aikatyötä tekevän nuoren ja vanhan työläisen kunnollisen eläketurvan ulkopuolelle. Eläkettä ei juuri nykyjärjestelmässä kerry, ellei ole työtä.

 

Ei ole mitään syytä olettaa kapitalistien Suomessa, että työtä jaksettaisiin, työolosuhteiden ja työn vaativuuden vuoksi, tehdä sen pidempään kuin nytkään.  Vaatimukset eläkeiän alarajan nostosta ovat turhia sillä nykyinen 63-68 vuoden joustava eläkeikä toimii hyvin. työolotutkimuksetkin paljastavat, että monen työ on niin raskasta, etteivät he jaksa jatkaa töissä yli 63-vuotiaina.

 

Eläkeyhtiöt ja kapitalistit väittävät, että on jäätävä myöhemmin eläkkeelle, koska elinaika pitenee. Keskimäärin on kuitenkin niin, että 1980-luvun lopussa köyhin viidennes eli keskimäärin 68,5 vuotta. Se elää edelleen lyhimmän elämän, keskimäärin 69,5 vuotta. Eli yksi (1) vuosi elinikää lisää lähes 30 vuodessa ja eläkeaikaa 3-4 vuotta, jos eläkeikä nousee 65 vuoteen! Samana aikana rikkaimman viidenneksen elämä on pidentynyt 8 vuodella ja on nyt keskimäärin 82 vuotta.  Suomalaisten kapitalistien ja heidän ay-eliittirenkinsä ajama eläkeiän sitominen tulevaisuudessa elinaikaodotteeseen on tässäkin mielessä törkeä.

 

Kaupankäynti eläkeiän nostamisella on lopetettava. Ktp lähtee siitä, että eläkeikä tulee laskea siten, että 60-vuotiaana on mahdollisuus siirtyä täydelle eläkkeelle. Kaikilla 35 työssäolovuotta työelämässä olleilla, heidän niin halutessaan, tulee olla mahdollisuus siirtyä eläkkeelle Työttömyyseläkkeen ikäraja on alennettava 55 vuoteen. Työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyn vaikeuttamisesta tulee luopua. On otettava tavoitteeksi toimeentulon turvaava peruseläkejärjestelmä, jolloin peruseläke on työn laadusta tai ammatista riippumatta kaikille samansuuruinen.

Työkansan Sanomat 11/2014

Ay-liikkeen sosialidemokraattisen ja vasemmistoliittolaisen johdon petos! Eläkeikä 65 vuoteen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *