Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen ei anna ’kynänsä kuivua’ esittäessään milloin mitäkin heikennyksiä työväestön elinolosuhteisiin. Nyt hän on saanut avukseen poliittiselta rintamalta kansanedustaja Osmo Soininvaaran (vihr.). Molemmat ovat antaneet oikeistolaisen panoksensa Lisää matalapalkkatyötä-raporttiin. Ja jälkeä on syntynyt. ’Työryhmä’ esittää konsteja millä matalapalkka-aloille saadaan – paremminkin pakotetaan – enemmän työntekijöitä. Ja hyökkäyksen kohteena ovat mm. nuoret.

Raportissa suositellaan, ihan tosissaan, nuorille palkka-alea. Palkkaa pitäisi pystyä pudottamaan 20 prosentilla alan työehtosopimusten määrittelyistä. Irtisanomissuojaa pitäisi heikentää ja perusteluina on mm. se, että kynnys uusien työntekijöiden palkkaamiseksi alentuisi. Todella korkeampaa matematiikkaa. Työntekijöiden sairausajan palkkaa pitäisi raportin mukaan rajata jne. Esitetäänpä kapitalistien voittojen turvaamiseksi mm. sitä, että työmarkkinajärjestöt sopisivat maamme työttömyysasteen, jonka alle mentäessä järjestöt sitoutuisivat tekemään nollatason palkkasopimuksia.

Kaiken kaikkiaan työryhmällä on noin 20 esitystä, jotka kohdistuvat työväestön elinolojen heikentämiseen. Lisää matalapalkkatyötä-työryhmän esitykset ovat ennen kuulemattoman rohkeita ja kuvastavat ay-liikkeen johdon saamattomuutta nykyisessä kapitalismin kriisissä. Kapitalistit ja eliitti tietävät ettei siltä suunnalta ole odotettavissa vastavoimaa, ovathan ns. työväenpuolueet hallituksessa toteuttamassa työväenvastaista oikeistopolitiikkaa.

Työkansan Sanomat 3/2013

Eliitti esittää matalapalkkatöiden lisäämistä!

Vastaa