Erilainen Työväen Vappu

Kuluva vuosi tullaan muistamaan kapitalistisen talouden laman ja koronaviruksen vuotena. Talouden syöksy iskee rajusti työväenluokkaan, virus yksityiseen ihmiseen ihonväriin ja luokka-asemaan katsomatta. Tosin koronakin näyttää tarttuvan mieluusti köyhiin ja raihnaisiin, ennen muuta vanhuksiin.

Nyt kun työtätekevillä olisi suurien yt-neuvottelujen, lomautusten ja irtisanomisten oloissa aikaa ja syytä osallistua mielenosoituksiin ja joukkokokouksiin, se ei ole koronan takia mahdollista. Eduskunta ja hallitus kun ovat tehneet päätöksiä, joilla estetään joukkotapaamiset ja suositellaan liikkumisen rajoittamista.

Nuo päätökset merkitsevät sitä, että perinteisen Työväen Vapun marssit, mielenosoitukset ja juhlat jäävät tänä vuonna järjestämättä. Punaisia lippuja ei nähdä kaduilla ja toreilla, raikuvat iskulauseet jäävät kuulematta. Työväenluokan taistelijoita on kuitenkin muistettava ja punaisten lippujen on liehuttava. Erityisesti tänä vuonna, kun Natsi-Saksan lyömisestä tulee kuluneeksi 75 vuotta.

Ktp onkin kehottanut puolueen osastoja ja jäseniä vapunpäivän kunniakäynneille luokkasodan punaisten taistelijoiden haudoilla ja muistomerkeillä. Toisen muistamisen ja punalippujen aika 9.5. neuvostosotilaiden haudoilla. He uhrasivat henkensä fasismin kaatamisessa.

Vaikutuksien vähättelyä

Suomessa koronavirukseen ja sen vaikutuksiin reagoiminen muistuttaa paljon vuoden 2008 finanssikriisiin suhtautumista. Tuolloin valtiovarainministerinä toiminut kokoomuksen Jyrki Katainen vakuutti eduskunnalle, että Yhdysvalloissa pörssipelistä ja keinottelusta alkunsa saanut talouden syöksy ei kosketa EU:ta, eikä ainakaan Suomea. Vuotta myöhemmin tiesimme, että toisin kävi.

Samaa huolettomuutta nähtiin kuluvan vuoden tammikuussa, kun kerrottiin koronaviruksen pyyhkäisevän Suomen ohi. Helmikuussa vakuutettiin virukseen varautumisen olevan ajan tasalla ja suojavälineiden riittävän. Maaliskuussa paljastettiin epidemian synty, suojauksen suuret puutteet ja poikkeusolojen valmistelu. Huhtikuussa kaikki olikin jo kokonaan toisin.

Kriiseihin liittyy aina keinottelua, rahastusta ja ihmisten perusoikeuksien polkemista. Niin tälläkin kertaa. Erityisen vastenmielistä on sairaudella rahastaminen. Koronan ehkäisyyn ja hoitoon tarvittavien suojavälineiden ja lääkkeiden hinnat ovat nytkin moninkertaistuneet. Ja rahankerääjiä on ilmestynyt nettiin kuin sieniä sateella.

Ranskalainen ammattiliittojen keskusjärjestö CGT totesi huhtikuussa julkaistussa kannanotossaan: ”Kaikki kriisit ovat luokkataistelua”. Tähän on helppo yhtyä.

Hyvää Toukokuun ensimmäisen Työväen Vappua ja Toukokuun yhdeksännen Voitonpäivää.

Erilainen Työväen Vappu
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.