Kirjanurkka: Huomenen tiellä

”Joka ei tunne historiaa, ei nykyaikaakaan voi ymmärtää”. Suomen työläisnaisliikkeellä on monivaiheinen ja sisältörikas historiansa. Kirja ”Huomenen tiellä” kertoo sen tapahtumista. Työläisnaisliikkeen taival jakautuu tässä kirjassa kolmeen vaiheeseen. Ensiksi työläisnaisliikkeen syntymisestä luokkasodan päättymiseen. Toiseksi ns. ”itsenäisyyden” ajalta 1918-1944 Suomen ja Neuvostoliiton välirauhan tekoon saakka  Kolmanneksi Suomen Naisten Demokraattisen Liiton alkukauden toimintaan 1944-1960.

Nykypolvemme tulee tuntea kansamme elämän tie myös työväenliikkeen vaiheilta. Naisliikkeellä on aina ollut erikoinen tehtävä sen osana.

Kirjassa esitellään uranuurtajanaisia, jotka rohkeasti raivasivat tietä naisten toiminnalle muun työväenliikkeen rinnalla. Siinä kerrotaan koruttomasti naisten urhoollisuudesta, sinnikkyydestä vaikeissakin tilanteissa. Kirjoittajat ovat omakohtaisesti kokeneet tapahtumien myrskyt ja myös iloinneet yhteisistä voitoista.

Tämän päivän ihmisille kirja kertoo naisten toiveista ja vaatimuksista tasa-arvoiseen elämään, oikeudesta työhön ja rauhaan. Se on ohjenuorana naisten toimintaan, jossa edelleen korostuu vuosikymmenien vaatimus työtä-leipää-rauhaa.

Kirja sisältää historiallisesti arvokkaita valokuvia, jotka valottavat tapahtumia, hauskoja tuokiokuvia, huumoripitoisia kaskuja ja vanhoja hienoja kirjoittajien runoja mm. Elvi Sinervo, Elli Parkkari, K-M Rydberg.

Anneli Pennanen, Vantaa

 

Työkansan Sanomat 3/2019

Kirjanurkka: Huomenen tiellä

Hakutulokset “Kirjanurkka: Huomenen tiellä

  • 19.3.2019 21:26:sta
    Permalink

    Tämä kirja olisi ollut sopiva lahja naistenpäivänä työläisnaiselle.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *