Kunta-alalle uusi sopimus – Tehy ja SuPer antautuivat

Kunta-alalle hyväksyttiin 27.5. neuvottelutulos, joka noudattelee vientialojen ns. yleistä linjaa ja on osin jopa sitä huonompi. Vientialoille aikaisemmin juntatut työehtosopimukset alentavat reaalipalkkoja, lisäävät paikallista sopimista ja siirtävät valtaa yrityksille sekä niiden johdolle. 

Neuvottelutulos koskee kunta-alan pääsopimusta ja yleistä työehto- ja virkasopimusta. Niissä kahden vuoden palkankorotukset jäävät 3 prosenttiin. Kiky-sopimukseen kuuluneista lomarahojen leikkauksista ei tullut mitään korvausta.

Kunta-alan sopimusten piirissä on yli 400 000 työntekijää.

Samana päivänä sovittiin myös muista alan työehtosopimuksista. Niissä ovat osallisena mm. Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy sekä Suomen lähi- ja perushoitajien liitto SuPer.

On pakko todeta, että hoitajien liitot Tehy ja SuPer antautuivat hyväksyessään neuvottelutuloksen. Ne luopuivat vaatimuksistaan paremmista palkankorotuksista, palkkatasa-arvon ajamisesta 10-vuuotisohjelmallaan ja kiky-sopimuksen menetysten korvaamisesta. Säälliset palkat hoitajille jäivät tälläkin kertaa haaveeksi.

Koronaepidemian aikaisesta työstäkään ei herunut lisäkorvauksia. Finlandia-talon valaiseminen sinisellä valolla ei riitä toimeentulon turvaajaksi raskaan työn tekijöille.

Tehyn puheenjohtaja Milla-Riikka Rytkönen  vielä viime vuoden puolella: ”Kyllä ne vitsit siellä kentällä on vähissä. Haluamme tasa-arvoerän, jotta meidän työntekijät jaksavat sitä vastuullista ja raskasta työtä tehdä”.

Pettyneet hoitajat odottavat nyt tekoja puheiden tilalle.

Kunta-alalle uusi sopimus – Tehy ja SuPer antautuivat
Merkitty:                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *