Toisen asteen opiskelijoiden kohtaamista taloudellisista vaikeuksista on kirjoitettu ja uutisoitu viime vuosien aikana paljon ja paremmin kuin yksi opiskelija voisi koskaan kertoa. Tästä on seurannut ainakin se tieto, että esimerkiksi tuhansia euroja maksava lukiokoulutus on suuri taloudellinen rasite, johon yhden nuoren tai pienituloisen perheen varat eivät välttämättä riitä.

Ani harvoin osa-aikaisesta työstä saatavat tulot riittävät tässä tilanteessa. Puhumattakaan siitä onko työtä saatavilla, kuinka oikeudenmukaista on pakottaa opiskelija rahoittamaan opintonsa osa-aikatyöllä ja kuinka työaika on pois opiskelijan opinnoista.

Toimeentulotukea saava ruokakunta voi kyllä hakea täydentävää toimeentulotukea opintokuluihin kuitteja ja perusteluja vastaan, mutta raha on tilillä vasta päätöksen valmistuttua, mikä asettaa pakosti perheen valinnan eteen: oppikirjat nyt ja ruoka ensi kuussa vai päinvastoin pakolliset menot nyt ja kirjat myöhemmin. Ei ole vaikea arvata, minkä perhe valitsee.

Kaikkien edellä mainittujen tilanteiden ratkaisuksi on mainostettu opintolainaa, mikä itsessään herättää kysymyksiä kuten miksi opiskelijan on rahoitettava lainalla sellaisia yleissivistäviä opintoja, jotka eivät anna mitään edellytyksiä maksaa laina takaisin? Onko vielä ei-oikeuskelpoinen tai vasta täysi-ikäisyyden saavuttanut nuori riittävän kypsä tekemään valinnan, jonka seurauksia hän mahdollisesti joutuu maksamaan vielä vuosikymmeniä?

Konkreettisin ratkaisu tilanteeseen on aidosti maksuton toinen aste, mitä Ktp:kin on kannattanut jo pitkään. Tuolloin opiskelija voisi keskittyä opintoihinsa ja velattomaan tulevaisuuteensa.

Maksuton toinen aste on saanut kannatusta opiskelijoiden, nuorisojärjestöjen ja tietysti vaalien alla myös puolueiden keskuudessa. Eduskunnan sivistysvaliokunta kuitenkin kaatoi muotoseikan vuoksi maksuttomuudesta tehdyn kansalaisaloitteen, vaikka aloitteeseen tarvittava 50 000 allekirjoitusta ylittyi reippaasti.

Selvää on, että taistelu aidosti maksuttoman toisen asteen puolesta jatkuu myös seuraavan eduskunnan kokoonpanon aikana.

Artjom Toikka KN-KTP (Kommunistiset Nuoret)

Työkansan Sanomat 3/2019

Muotoseikalla koulutuksen maksuttomuutta vastaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *