Kataisen oikeistohallitus otti kolmen viikon aikalisän uusien
menoleikkausten ja veronkorotusten julkistamisessa. Syykin on selvä. Ay-liikkeen sosialidemokraattinen ja vasemmistoliittolainen johto on saatava yksimielisenä harjoitetun kuristuspolitiikan taakse. Kapitalistien EK:ta siihen ei tarvitse houkutella.

Hallituksen esittämät ja eduskunnan hyväksymät leikkaukset ja verojen sekä maksujen korotukset ovat vuositasolla jo tähän mennessä yli viisi miljardia euroa. Nyt työtätekevien kuormaksi ollaan sysäämässä vielä miljardin lisälasku.Tätä on kapitalismi ja tämänhetkinen hinta sen pelastamisesta.

Suuri tulonsiirto työtätekeviltä kapitalisteille ja omistavalle
luokalle ei ole vain riihikuivaa rahaa. Se on jatkuvia
irtisanomisia, joukkotyöttömyyttä ja sosiaalista syrjäyttämistä.
Yt-neuvottelujen piirissä oli maaliskuun ensimmäisellä viikolla 17 000 työntekijää, työttömiä oli tammikuun lopussa laajan työttömyyden luvuilla 450 000 ja köyhyysrajan alittavilla tuloilla kituuttavia 750 000.

Erityisen raskaasti työttömyys koettelee nuoria ja työuransa
loppupuolella sinnitteleviä. Nuorista joka neljäs on työttömänä. Ja luvuista puuttuvat vielä ne 40 000 nuorta, jotka eivät ole edes ilmoittautuneet työ- ja elinkeinotoimistojen kortistoihin. Yli 55-vuotiaita työttömiä on 80 000 eikä heillä ole enää mahdollisuutta päästä työttömyyseläkkeelle.

Puheet Suomen erityisasemasta ja jostakin ihmetaloudesta EU:ssa ja euron oloissa ovat itsepetosta. Olemme osa kapitalismin, EU:n ja euron kriisiä. Pahimmillaan kriisi koettelee Espanjan, Kreikan, Kyproksen, Irlannin, Italian ja Portugalin työtätekeviä.

Kreikan ja Espanjan työttömyysprosentti lähentelee jo 30:tä ja enemmän kuin joka toinen nuori on vailla työtä. Ja muut EU-maat seuraavat perässä. Esimerkiksi Italiassa työttömyysprosentti on virallisten, todellista työttömyyttä aliarvioivien tilastojen mukaan lähes 12. Nuorten työttömyys on sekin ennätyksellisen korkealla, 40 prosentin luokkaa.

Istumme EU-veneessä, joka vuotaa todella pahasti ja on uppoamassa. Venettä yritetään pelastaa lisäämällä suurpääoman kansanvastaista valtaa, tukemalla monopolipankkeja, alentamalla yhtiöiden verotusta ja polkemalla palkkoja. Kaikki edellä luetellut toimet on suunnattu työtätekeviä vastaan.

Irti EU:sta ja eurosta! Kaikki tuki kansalaisaloitteelle
kansanäänestyksestä Suomen eroamiseksi Euroopan unionista!

Työkansan Sanomat 3/2013

Pääkirjoitus: EU-vene on uppoamassa

Vastaa