Vanhusten hoivan törkeät laiminlyönnit ovat aktivoineet kansanedustajien kielenkannet ja eduskuntapuolueiden ohjelmanikkarit. Ikäihmisille ja vanhushoivalle onneksi laiminlyönnit ja niillä voittojen kerääminen paljastui ennen eduskuntavaaleja.

Jos yksityisten hoivayhtiöiden ja hoivakotien laiminlyönnit ja vanhusten osin ala-arvoinen kohtelu olisi paljastunut vasta eduskuntavaalien jälkeen, puhuvat päät ja porvarimedia vaikenisivat kahdella kotimaisella kielellä.

Kaikki eduskuntapuolueet vasemmalta oikealle ovat nyt yksimielisiä, että vuoden 2013 puolivälissä voimaan astunut vanhuspalvelulaki oli huono, ellei peräti kelvoton. Laissahan vain suositeltiin vanhushoivan henkilöstömitoitusta, ei hoitajien määrän lakisääteistä minimiä.

Sipilän oikeistohallituksen ja eduskuntapuolueiden hätä johti siihen, että Helsingin Säätytalolla pidettiin 1.2. suljettu kokous, jossa päätettiin 25-kohtaisesta toimenpideohjelmasta. Ja paikalla olleet hoiva-alan jättiyhtiöt suostuivat viimeinkin noudattamaan lähes viisi vuotta käytössä olleen vanhuspalvelulain suosituksia?

Venezuela suuren rahan ja lännen hampaissa

Venezuelan bolivaarinen tasavalta on ollut koko kaksikymmenvuotisen olemassaolonsa ajan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten puristuksessa. Maan öljyvetoiseen talouteen ja vaaleilla valittuun hallintoon on kohdistettu laittomia kauppapakotteita ja matkustuskieltoja. Eivätkä vallankaappausyrityksetkään ole olleet pois käytöstä Hugo Chavezin ja Nicolas Maduron presidenttikausilla.

Venezuelan horjuttaminen on saanut viime vuosina uutta puhtia, kun Yhdysvallat on pystynyt järjestämään Etelä-Amerikan maissa lisää sille mieluisia oikeistohallituksia. Ne ovat nyt asettuneet Yhdysvaltojen ja EU:n imperialististen liittoumien tueksi tavoitteena nostaa valtaan ”varjopresidentti” Juan Guaido.

Yhdysvaltojen tehtävä on jäädyttää Venezuelan kansallistettu öljyteollisuus sekä maan raha- ja kultavarat. EU puolestaan huolehtii Venezuelan poliittisesta painostuksesta. Tästä kertoo EU-parlamentin viime viikon äänestyspäätös, jolla hyväksyttiin Venezuelan viralliseksi presidentiksi ”varjopresidentti” Guaido.

Venezuelan tilanteesta ja siihen johtaneista syistä kerrotaan enemmän Ktp:n puheenjohtaja Mikko Vartiaisen kirjoituksessa sekä Euroopan kommunististen ja työväenpuolueiden kannanotossa.

Työkansan Sanomat 2/2019

Authors

Pääkirjoitus: Onneksi ennen eduskuntavaaleja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *