Viime viikon terroristiset väkivallanteot Espanjassa, Saksassa ja Suomessa ovat tuorein esimerkki iskujen sarjasta, joka on 2000-luvun aikana kohdistunut länsimaihin. Ei ole tietenkään sattuma, että nykyisenkaltainen terrorismi on syntynyt samaan aikaan USA:n, EU-maiden, NATOn sekä niitä tukevien miehityshallitusten käymien sotien ja väkivallan kanssa.

Nykyterrorismin alku ulottuu kuudentoista vuoden taakse, vuoteen 2001. Tuolloin USA hyökkäsi Afganistaniin, kukisti sen hallinnon ja perusti maahan miehityshallituksen. USA veti sotaansa mukaan myös NATOn ja joukon sen kumppanimaita. Yksi niistä on Suomi. Afganistanin sota ja miehitys jatkuu tänäkin päivänä.

 

Afganistanin jälkeen 2003 USA:n hyökkäyksen kohteeksi joutui Irak. Sielläkin raaka sota ja miehitys jatkuu. Paikalla ovat samat armeijat, vahvistettuna puolisotilaallisilla rikollisjoukoilla, kuin Afganistanissa. Mukana on ”kouluttajina” myös suomalaisia sotilaita.
Afganistania ja Irakia on seurannut Libya ja Syyria. Maat on revitty kappalaiksi, niiden kehittynyt infra tuhottu ja varallisuus ryöstetty.

 

Kaikki sodat, miehitys ja tuho on koitunut miljoonien kuolemaksi ja ajanut ihmiset pakolaisuuteen. On täysin selvää, että edellä kuvattu imperialistisen kapitalismin laaja hyökkäys synnyttää kostomielialaa. Kun siihen lisätään uskonnollinen kiihotus ja järjestäytyminen, terrorismin alusta on valmis.

 

Viattomiin sivullisiin kohdistettu yksilöterrorismi on tietenkin brutaalia ja tuomittavaa. Länsimaiden harjoittama valtioterrorismi pitäisi tuomita samoilla sanoilla. Näin ei kuitenkaan tehdä USA:ssa, EU:ssa, NATOssa ja ylipäätään teollistuneessa lännessä, sillä itse imperialistinen kapitalismi ja harjoitettu sotapolitiikka joutuisivat tuomiolle.

 

Suomen ja suomalaisten sotilaiden paikka ei ole sotaa käyvien maiden ja miehittäjien joukossa. Ihmiset eivät halua koston kohteiksi. Siksi irti NATOsta, EU:sta ja USA:n sotapolitiikasta.

Työkansan Sanomat 9/2017

Pääkirjoitus: Sodat ja miehitys 2000-luvun terrorismin synnyttäjänä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *