Pätkätyöt kaunistavat tilastoja, kurjuus jää

On hyvä, jos aktiivimalli poistetaan. Se on ollut vääryys, sillä muutenkin puutteessa eläviltä on leikattu 4,65 prosenttia toimeentulosta vaikka he ovat tehneet kaikkensa saadakseen töitä. Työpaikkoja ei vain ole ollut. Kapitalismi on sellaista.

Toimeentulon turvaavien työpaikkojen tilalle on masinoitu kaikenlaisia palkattomia työkokeiluja, työkuntoutumista ja pätkäosallistumista:  4 tuntia/päivä, 6 tuntia/päivä, jokunen kerta viikossa, muutama kerta kuukaudessa jne. Mutta ei työmies noilla pätkillä elä, firmat vain saavat orjatyöläisiä.

Parasta kuntoutusta on normaali lakisääteinen työaika ja lakisääteinen palkka. Ja työtön työläinen on heti valmis työhön vaikka toiselle puolen Suomea, jos siitä saa lailliset päivärahat, laillisen palkan ja kunnollisen majoituksen – niin kuin esim. ratahommissa on saanut aikaisemmin. Se on työnantajasta kiinni. Turha syyllistää ja keksiä valheita työttömistä.

Kymmenet vuokrafirmat välittävät työntekijöitä ja jakavat töitä siten, että työtön voi saada töitä vuodessa viikon tai kaksi viikkoa ja työ loppuu siihen. Nämä vuokrafirmat ilmoittavat kuitenkin joka viikko TE-sivustolla etsivänsä lisää työntekijöitä, mutta eivät koskaan todistetusti siirrä viikon, kahden tai kolmen viikon jälkeen samaa henkilöä uudelle työmaalle.

Jos saman henkilön annettaisiin olla kauemmin töissä olisi se parempi. Mutta se onkin työnantajien propagandaa, että on muka puute työvoimasta, vaikka oikeasti ei ole. Tilastot kaunistuu lyhyistä pätkätöistä, mutta kurjuus jää.

Juha Päiväniemi, Seinäjoki

Ktp:n eduskuntavaaliehdokas Vaasan vaalipiirissä

Pätkätyöt kaunistavat tilastoja, kurjuus jää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *