Arkiset päivittäistavarat, ylellisyystuotteet, somisteet, houkuttelevat pakkaukset, monenmoiset lisävarusteet… mitä moninaisin on meitä ympäröivä tavarain paljous. Silkka juomapullokääre tai puhelimen suojakuori; tuotteita siinä missä muutkin.

Toisinaan niiden pinnalle painettu grafiikka ja teksti kertovat tarinan. Sateenkaaren värein ehostettu juomapakkaus aikana jolloin erinäiset tahot juhlistavat seksuaalisuuden monimuotoisuutta? Hengitysvaikeuksista kärsivän mustan miehen kasvoilla varustettu älypuhelimen suojakuori? Arkiset kuluttajatuotteet kertovat kuin kertovatkin toisinaan tarinan.

Erilaiset kansan liikehtimisetkin pyritään tuotteistamaan, mikä onkin hyvä vertaus porvarillisille ratkaisuille: kaikki pääoman ehdoilla ja pääoman hyväksi. Kaupallisia muoviräpysköitä eläväisempiä ja vuorovaikutteisempia ovat ihmisten väliset yhteiskunnalliset suhteet, kuten kansalaisten suhde poliisiin.

Amerikka

Tämä niin ikään arkinen suhde niin sanotussa ”vapauden maassa” on meille esittäytynyt – ja esitetty – mitä rasistisimpana ja väkivaltaisimpana, siis sikäli kun rasismi tarkoittaa sitä, että poliisin tappaman, pidättämän tai pysäyttämän epäillyn ihonväri on jokin muu kuin valkoinen.

Yle Areenan ohjelmisto tarjoaa ainakin vain yhden selityksen ongelmaan, joka on rasismi. Miten rasismista pääsisi eroon? Miten olisi ihonväri-kiintiöiden implementointi julkisiin virkoihin? Jokainen laatikon ulkopuoliseen ajatteluun kykenevä pistää paremmaksi ja kysyy, että miksei samantien vaihdeta kaikki valkoihoiset poliisit värillisiin. Jos musta poliisi tappaa mustan miehen, niin kysehän ei silloin voi olla rasismista

Kun Obama valittiin USA:n presidentiksi hän julisti “toivoa ja muutosta”. Mustien asema ei kuitenkaan Amerikassa huomattavasti kohentunut, eikä liioin valkoistenkaan keskivertokansalaisten – sen sijaan kapitalistit saivat suuria voittoja ja USA aloitti useita sotia ympäri maailmaa mm. Afrikassa.

Suomi

Suomessa hehkutetaan valtiollisia tiedotusvälineitä myöten vuosikymmenestä toiseen poliisin nauttivan suurta luottamusta kansan keskuudessa. Poliisibarometrin mukaan  n. 80-90% luottaa poliisiin melko tai erittäin paljon. Mutta kuinka paljon yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta ja toimivuudesta kertoo ammattieettisyyttä mittaava kysely, joka ei lainkaan käsittele sitä, että millaista lakia ja yhteiskuntaa kyseinen ammattikunta pönkittää.

Kuvitelkaamme mikä tahansa kansan enemmistön kannalta epäedullinen laki. Kuinka uskottavasti kansan enemmistön hyvinvointia kuvastaa kyseisen lain tehokas ja ”oikeudenmukainen” valvonta ja toimeenpano? Sen sijaan kyseisen lain valvomatta jättäminen olisi nimenomaan kansan enemmistön hyvinvoinnin mukaista, mutta meneekö tämä yksiin sen kanssa, mitä tarkoitetaan luottamuksella poliisiin.

Rahan puutteessa pikkurikollisuuteen ajautuvat köyhät sekä vallitsevaan yhteiskuntaan tyytymättömät yhteiskunnan sallimien rajojen ulkopuolisia vaikuttamiskeinoja käyttävät mellakoitsijat ovat aina vastuuttomia ja pahoja ihmisiä, ja kunniallisten kansalaisten tulisi pidättäytyä rikollisista toimista joka tilanteessa.

Sen sijaan poliisit ovat aina viattomia, sillä ”he tekevät vain työtään”. Jostain syystä  tavallisella työväenluokkaisella ihmisellä on vapaus – ja suorastaan velvollisuus olla tekemättä rikoksia ja epäeettisiä tekoja, mutta epäeettisesti toimiva poliisi sen sijaan nähdään olosuhteiden uhrina. Tällainen on porvarilliseen moraaliin maailmankatsomuksensa perustavan ihmisen mielenmaisema.

Kun ilmiselvään ongelmaan löytyvän lähes yhtä ilmiselvän ratkaisun toteuttaminen ei saa vallakkaiden siunausta, tai he jopa kiistävät ongelman syyttämällä siitä jotakin muuta, herää epäilys siitä että joku hyötyy nykyisestä asiantilasta. Mutta kuka? Kuluttajatuotteet kertovat toisinaan tarinan. Liberaali porvaristo ei epäröi verhota kapitalismin ristiriitoja epämääräisen rasismin käsitteen taakse.

Kuten ainakin luokkatietoiset ihmiset, voimme huomata rasismin vastaisen ja eksklusiivisesti mustien ihmisarvoa korostavan hyvesignaloinnin kyvyttömyyden ratkaista todellisuudessa kapitalismista johtuvia ongelmia.

KN-KTP

Hermanni Rousku

Rasismin kasvot on tuotteistettu
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.