Suomi tarvitsee sosialismia – Ktp:n vaaliohjelma

Kapitalismi kulkee kriisistä toiseen. Meille vakuutellaan, että 2008 globaalin markkinatalouden romahdus on voitettu. Olemme kuitenkin useilla mittareilla huonommassa tilassa kuin ennen taantumaa, ja vaikka lasku on hidastunut niin todellisuudessa alamäki jatkuu. Täydellinen katastrofi vältettiin ottamalla velkaa, ja velkaantuminen vain jatkuu seuraavan romahduksen jo häämöttäessä. Kapitalismi etsii ulospääsyä, mutta sitä ei ole. Suomalainen ’hyvinvointivaltio’ vetää tällä hetkellä viimeisiä hengenvetojaan. Elämme tyyntä ennen myrskyä. Jotain on tehtävä.


Työttömyys

Työttömyys on edelleen korkea, erityisesti nuorten keskuudessa, eikä ratkaisua näy. Työpaikkojen laatu on myös huonompi, sillä pätkätyöt, osa-aikatyöt ja muut ”epätyypilliset työsuhteet” ovat räjähdysmäisessä kasvussa. Tilastokeskus huomautti jo kymmenen vuotta sitten, että ”epätyypillisestä tuli tyypillistä” ja tuo trendi on jatkunut.

Aktiivimallin voimaantulon jälkeen  työttömiä rangaistaan jos he eivät ota vastaan työtä joka ei vastaa heidän koulutustaan, on liian kaukana, ”kuntouttavaa työtä” tai ”työkokeilua” joista ei makseta palkkaa. Suomessa oli vuosi sitten puoli miljoonaa henkilöä töissä ilman palkkaa: noin 300,000 opiskelijaharjoittelijaa ja noin 200,000 ”työkokeiluissa”, ”kuntouttavassa työssä” ja erilaisilla työllistymiskursseilla ja projekteissa. (Lähde: Seura, Hätkähdyttävä tulos: Lähes 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä)

Aktiivimalli astui voimaan viime vuonna. Kun työttömät on passitettu kursseille, projekteihin tai ilmaisiin töihin ja saatu ”siivottua” pois tilastoista, on työttömyysaste yhä lähes 8 prosenttia virallisten (kaunisteltujen) lukujen mukaan. Nuorisotyöttömyys huitelee yli 20 prosentissa. Lama on selätetty?

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan, että työ todetaan perustuslailliseksi oikeudeksi. On pyrittävä täystyöllisyyteen. Se on ollut mahdollista sosialistista politiikkaa harjoittavissa maissa. Jos tilanne on niin onnellinen, että työtä todellakin on liian vähän, voidaan täystyöllisyyteen päästä joko työpäivien määrää tai niiden pituutta lyhentämällä. Ei ole järkevää, että jotkut tekevät pitkää päivää ja toiset on pakotettu työttömyyteen.


Terveydenhuolto

Terveydenhuollon alasajo ja huonontaminen jatkuu. Terveydenhoitoa leikataan, keskitetään harvempiin paikkoihin ja siirretään yksityiselle sektorille, joka ei välitä ihmisistä vaan rahasta. Näin hintojen nousu on väistämätöntä ja ennaltaehkäisevä terveydenhuolto tulee heikkenemään – ei kehittymään – kun ihmisten sairaudet ovat keino saada rahaa.

Ne, joilla on rahaa pärjäävät kyllä, mutta miten käy köyhän ihmisen? Kuinka moni edes voi tänä päivänä luottaa siihen, että työpaikka säilyy? Vanhushuollon surkea tilanne kuvastaa sitä mitä on luvassa kaikille huono-osaisille. Kurjistaminen jatkuu varmasti entistä pontevammin jos SOTE-uudistusta ei pysäytetä kun se on vielä mahdollista. Ei ole mitään perustetta jatkaa leikkauksia ja yksityistämiseen tähtäävää politiikkaa.

Hämeen Sanomat kirjoitti otsikossaan viime vuonna: ”Vasemmistoliiton Pekonen kritisoi sote-pakettia vialliseksi – palvelut keskittyvät, kustannukset kasvavat”. Aivan totta, mutta kuka uskoo, että oikeistolaiset päättäjät edes yrittävät laskea kustannuksia ja parantaa palveluiden saatavuutta? Ei se ole heille edullista. Hallitus ei ole epäonnistunut tavoitteessaan, sillä sen todellinen tavoite on yksityistäminen ja rahan siirto kapitalisteille.

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan oikeasti maksutonta terveydenhuoltoa, SOTE-uudistuksen ja leikkauksien kumoamista. Meillä on siihen kyllä varaa, sotehan maksaisi nykyistä järjestelmää enemmän ja kansan rahaa syydetään kapitalisteille.

Koulutus

Koulutusmahdollisuudet eivät parane vaan ne heikkenevät. Koulukirjat ovat kalliita. Elektronisten kirjojen käyttö lisääntyy. Sähköisten tiedostojen kopiointi ja jakaminen ei maksa mitään, mutta oppilaille lyödään suuri lasku ja tiedostot säilyvät vain vuoden tai kaksi kunnes lisenssi menee umpeen.

Eduskunta käsitteli juuri kansalaisaloitetta, joka vaati lukio- ja ammattikoulukirjojen ja välineiden maksuttomuutta. Aloite tietenkin hylättiin. Kirjojen myynti on hyvää bisnestä. Lukiossa opiskelu voi maksaa jopa 2600 euroa vuodessa. Kuten Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) erityisasiantuntija Tuomo Laakso sanoo: ”Tuki ei kuitenkaan kata täysimääräisesti materiaalien hankkimiskustannuksia, joten käytännössä vähävaraisella opiskelijalla ei ole todellista mahdollisuutta hankkia niitä.” (Länsiväylä, 14.8.2018)

Tiedän henkilökohtaisesti tapauksia joissa kirjojen hinta tekee opiskelun mahdottomaksi. Esim. työttömän tai huonopalkkaisen yksinhuoltajan lapsi joutuu todennäköisesti tästä syystä jäämään pois lukiosta.

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot eivät enää ole kaikille ilmaisia. Ne maksavat Euroopan ulkopuolelta tulijoille keskimäärin 10 000 euroa vuodessa. Kuka uskoo, ettei suomalaisia aleta laskuttaa seuraavaksi? Kokoomusnuoret on jo väläyttänyt tätä mahdollisuutta: ”Hallitus aikoo periä lukukausimaksuja ulkomaisilta korkeakouluopiskelijoilta. Kokoomusnuoren mielestä myös suomalaisilta voitaisiin periä maksuja, ja maahan tarvittaisiin laadukkaaseen opetukseen erikoistuvia yksityiskouluja.” (Länsiväylä, 2.6.2015).


Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan oikeasti maksutonta koulutusta, sekä pääsykokeiden poistamista. On väärin, että koulupaikkoja on liian vähän, ja jos nuoret eivät pääse kouluun he joutuvat odottamaan jopa vuoden seuraavaa mahdollisuutta. Se on syrjäyttävää ja potentiaalin hukkaan heittämistä. Ne joilla on varaa kokeisiin valmistaviin preppauskursseihin saavat epäreilun etulyöntiaseman.

Kodittomat, sairaat ja vanhukset jätetään heitteille

Poliitikot puhuvat hyvinvointivaltiosta samalla kun Suomessa on asuntopula ja lähes 10 000 koditonta. Kodittomat asuvat milloin missäkin: toisten nurkissa, nuokkuvat bussiasemilla tai yömajoissa. Onko tämä kapitalismin tarjoamaa ’hyvinvointia’?

Oikeastaan todellista asuntopulaa ei ole. Helsingissä on enemmän tyhjiä asuntoja kuin kodittomia, mutta ne ovat rikkaiden sijoituskohteita. Niitä ei ole tarkoitettu asuttaviksi.”Antaa köyhän, mielisairaan tai huumeista riippuvaisen jäädä kylmään!” sanoo sijoittaja, aivan kuten vanhukset jätetään makaamaan omiin jätöksiinsä hoitokodeissa. Se, että hädänalaisia kohdellaan kuin roskaa ei ole hyvinvointia vaan barbarismia, samalla kun yhtiöiden verotusta on laskettu ja iso osa rahoista katoaa muutenkin veroparatiiseihin.

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan, että kaikilla on oltava asunto. Se on perusoikeus. On otettava käyttöön vuokrahintojen sääntely, jotta voidaan varmistaa riittävän halvat kohtuulliset vuokrat. Tyhjät sijoitusasunnot on laitettava vuokralle tai niistä on maksettava erillistä veroa.

Nato ja EU

Oikeisto koittaa harhauttaa: ”Entä pakolainen, joka saa valtion tukea? Eikö heidän saama tuki pitäisi ottaa pois?” Pakolaisten saama tuki kalpenee rikkaiden saamien tukiaisten ja verohelpotusten rinnalla olemattomiin.

Eduskunta  haluaa käyttää kymmeniä miljardeja hävittäjiin, joilla harjoitella sotaa yhdessä Naton kanssa. Hävittäjiä voidaan sitten käyttää yhteistyössä Naton, USA:n ja suurten EU-maiden kanssa.  Ne ovat Lähi-idässä ja Afrikassa sotimassa, pommittamassa ja aiheuttamassa pakolaisuutta. Suomen on välittömästi irtaannuttava Naton ja muiden imperialistien rikollisesta toiminnasta, lopetettava aseiden myynti Saudi-Arabiaan ja muille Nato-liittolaisille pakolaisuuden vähentämiseksi.

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan eroa Nato-sopimuksista ja yhteistyöstä, EU:sta ja eurosta.


Ympäristö

Kenties hälyttävin ongelma ihmiskunnan lähitulevaisuudessa on ilmastonmuutos. Kapitalistit eivät toistaiseksi ole osoittaneet aloitekykyä asian hoitamiseksi. Suurin osa Euroopan energiasta perustuu yhä fossiilisiin polttoaineisiin, ja jos halutaan päästä YK:n tavoitteeseen luopua niistä 2038 mennessä, on tahtia nopeutettava nykyisestä viisinkertaisesti!

Se ei tietenkään pelastaisi meitä kaikilta seurauksilta, mutta kenties pahin voidaan välttää. Mutta aikaa ei ole todellakaan hukattavaksi. Kyse on maapallon pelastamisesta tuholta ja sitä kampittaa kapitalistien voitontavoittelu.

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan avohakkuiden ja ympäristötuhon lopettamista. Ja kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja jakelun sekä keskeisen talouden kansallistamista.


Ohjelmamme

Ktp:n vaaliohjelma esittää 8 vaatimusta kansan perustarpeiden turvaamiseksi. On selvää ettei rahaeliitti suostu vaatimuksiimme vapaaehtoisesti, joten uudistukset voivat toteutua vain jos kansa pakottaa hallitsijat suuriin myönnytyksiin tai ottaa vallan kokonaan itselleen kaatamalla kapitalismin.

Ohjelmaamme voisi verrata Leninin pamflettiin Uhkaava katastrofi ja kuinka sitä vastaan on taisteltava. Lenin esitti listan vaatimuksia kansan olojen parantamiseksi. Leninin vaatimuksia alettiin toteuttaa vasta työväenluokan otettua vallan Lokakuun Vallankumouksessa.

Puolueen tehtävä on näyttää suuntaa

Olemme tiivistäneet kantamme noihin 8 vaatimukseen, joille on pakko tehdä jotakin. Ktp vaatii muutosta näihin polttaviin kysymyksiin. Olemme eduskuntavaaleissa tuomassa kantamme näkyviin, mutta emme usko näiden ongelmien korjaantuvan kapitalismin puitteissa.  On mentävä pidemmälle. Tarvitaan sosialismia.

Tarvitaan yhteiskunnan tuotantovälineiden yhteisomistusta, mikä mahdollistaa taloudellisen ja poliittisen demokratian, rikkaiden ylivallan purkamisen ja yhteisten resurssien kohdistamisen kansan tarpeisiin. Meillä ei ole muita vaihtoehtoja. Mikään utopia ei meitä pelasta. Ei ”viher-kapitalismi”, kansalaispalkka, ei EU:n ”uudistaminen” tai ”parempi SOTE” vaan koko järjestelmän muuttaminen.

Kapitalismi kulkee kriisistä toiseen. Meille vakuutellaan, että 2008 globaalin markkinatalouden romahdus on voitettu. Olemme kuitenkin useilla mittareilla huonommassa tilassa kuin ennen taantumaa, ja vaikka lasku on hidastunut niin todellisuudessa alamäki jatkuu. Täydellinen katastrofi vältettiin ottamalla velkaa, ja velkaantuminen vain jatkuu seuraavan romahduksen jo häämöttäessä. Kapitalismi etsii ulospääsyä, mutta sitä ei ole. Suomalainen ’hyvinvointivaltio’ vetää tällä hetkellä viimeisiä hengenvetojaan. Elämme tyyntä ennen myrskyä. Jotain on tehtävä.


Työttömyys

Työttömyys on edelleen korkea, erityisesti nuorten keskuudessa, eikä ratkaisua näy. Työpaikkojen laatu on myös huonompi, sillä pätkätyöt, osa-aikatyöt ja muut ”epätyypilliset työsuhteet” ovat räjähdysmäisessä kasvussa. Tilastokeskus huomautti jo kymmenen vuotta sitten, että ”epätyypillisestä tuli tyypillistä” ja tuo trendi on jatkunut.

Aktiivimallin voimaantulon jälkeen  työttömiä rangaistaan jos he eivät ota vastaan työtä joka ei vastaa heidän koulutustaan, on liian kaukana, ”kuntouttavaa työtä” tai ”työkokeilua” joista ei makseta palkkaa. Suomessa oli vuosi sitten puoli miljoonaa henkilöä töissä ilman palkkaa: noin 300,000 opiskelijaharjoittelijaa ja noin 200,000 ”työkokeiluissa”, ”kuntouttavassa työssä” ja erilaisilla työllistymiskursseilla ja projekteissa. (Lähde: Seura, Hätkähdyttävä tulos: Lähes 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä)

Aktiivimalli astui voimaan viime vuonna. Kun työttömät on passitettu kursseille, projekteihin tai ilmaisiin töihin ja saatu ”siivottua” pois tilastoista, on työttömyysaste yhä lähes 8 prosenttia virallisten (kaunisteltujen) lukujen mukaan. Nuorisotyöttömyys huitelee yli 20 prosentissa. Lama on selätetty?

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan, että työ todetaan perustuslailliseksi oikeudeksi. On pyrittävä täystyöllisyyteen. Se on ollut mahdollista sosialistista politiikkaa harjoittavissa maissa. Jos tilanne on niin onnellinen, että työtä todellakin on liian vähän, voidaan täystyöllisyyteen päästä joko työpäivien määrää tai niiden pituutta lyhentämällä. Ei ole järkevää, että jotkut tekevät pitkää päivää ja toiset on pakotettu työttömyyteen.


Terveydenhuolto

Terveydenhuollon alasajo ja huonontaminen jatkuu. Terveydenhoitoa leikataan, keskitetään harvempiin paikkoihin ja siirretään yksityiselle sektorille, joka ei välitä ihmisistä vaan rahasta. Näin hintojen nousu on väistämätöntä ja ennaltaehkäisevä terveydenhuolto tulee heikkenemään – ei kehittymään – kun ihmisten sairaudet ovat keino saada rahaa.

Ne, joilla on rahaa pärjäävät kyllä, mutta miten käy köyhän ihmisen? Kuinka moni edes voi tänä päivänä luottaa siihen, että työpaikka säilyy? Vanhushuollon surkea tilanne kuvastaa sitä mitä on luvassa kaikille huono-osaisille. Kurjistaminen jatkuu varmasti entistä pontevammin jos SOTE-uudistusta ei pysäytetä kun se on vielä mahdollista. Ei ole mitään perustetta jatkaa leikkauksia ja yksityistämiseen tähtäävää politiikkaa.

Hämeen Sanomat kirjoitti otsikossaan viime vuonna: ”Vasemmistoliiton Pekonen kritisoi sote-pakettia vialliseksi – palvelut keskittyvät, kustannukset kasvavat”. Aivan totta, mutta kuka uskoo, että oikeistolaiset päättäjät edes yrittävät laskea kustannuksia ja parantaa palveluiden saatavuutta? Ei se ole heille edullista. Hallitus ei ole epäonnistunut tavoitteessaan, sillä sen todellinen tavoite on yksityistäminen ja rahan siirto kapitalisteille.

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan oikeasti maksutonta terveydenhuoltoa, SOTE-uudistuksen ja leikkauksien kumoamista. Meillä on siihen kyllä varaa, sotehan maksaisi nykyistä järjestelmää enemmän ja kansan rahaa syydetään kapitalisteille.

Koulutus

Koulutusmahdollisuudet eivät parane vaan ne heikkenevät. Koulukirjat ovat kalliita. Elektronisten kirjojen käyttö lisääntyy. Sähköisten tiedostojen kopiointi ja jakaminen ei maksa mitään, mutta oppilaille lyödään suuri lasku ja tiedostot säilyvät vain vuoden tai kaksi kunnes lisenssi menee umpeen.

Eduskunta käsitteli juuri kansalaisaloitetta, joka vaati lukio- ja ammattikoulukirjojen ja välineiden maksuttomuutta. Aloite tietenkin hylättiin. Kirjojen myynti on hyvää bisnestä. Lukiossa opiskelu voi maksaa jopa 2600 euroa vuodessa. Kuten Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) erityisasiantuntija Tuomo Laakso sanoo: ”Tuki ei kuitenkaan kata täysimääräisesti materiaalien hankkimiskustannuksia, joten käytännössä vähävaraisella opiskelijalla ei ole todellista mahdollisuutta hankkia niitä.” (Länsiväylä, 14.8.2018)

Tiedän henkilökohtaisesti tapauksia joissa kirjojen hinta tekee opiskelun mahdottomaksi. Esim. työttömän tai huonopalkkaisen yksinhuoltajan lapsi joutuu todennäköisesti tästä syystä jäämään pois lukiosta.

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot eivät enää ole kaikille ilmaisia. Ne maksavat Euroopan ulkopuolelta tulijoille keskimäärin 10 000 euroa vuodessa. Kuka uskoo, ettei suomalaisia aleta laskuttaa seuraavaksi? Kokoomusnuoret on jo väläyttänyt tätä mahdollisuutta: ”Hallitus aikoo periä lukukausimaksuja ulkomaisilta korkeakouluopiskelijoilta. Kokoomusnuoren mielestä myös suomalaisilta voitaisiin periä maksuja, ja maahan tarvittaisiin laadukkaaseen opetukseen erikoistuvia yksityiskouluja.” (Länsiväylä, 2.6.2015).


Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan oikeasti maksutonta koulutusta, sekä pääsykokeiden poistamista. On väärin, että koulupaikkoja on liian vähän, ja jos nuoret eivät pääse kouluun he joutuvat odottamaan jopa vuoden seuraavaa mahdollisuutta. Se on syrjäyttävää ja potentiaalin hukkaan heittämistä. Ne joilla on varaa kokeisiin valmistaviin preppauskursseihin saavat epäreilun etulyöntiaseman.

Kodittomat, sairaat ja vanhukset jätetään heitteille

Poliitikot puhuvat hyvinvointivaltiosta samalla kun Suomessa on asuntopula ja lähes 10 000 koditonta. Kodittomat asuvat milloin missäkin: toisten nurkissa, nuokkuvat bussiasemilla tai yömajoissa. Onko tämä kapitalismin tarjoamaa ’hyvinvointia’?

Oikeastaan todellista asuntopulaa ei ole. Helsingissä on enemmän tyhjiä asuntoja kuin kodittomia, mutta ne ovat rikkaiden sijoituskohteita. Niitä ei ole tarkoitettu asuttaviksi.”Antaa köyhän, mielisairaan tai huumeista riippuvaisen jäädä kylmään!” sanoo sijoittaja, aivan kuten vanhukset jätetään makaamaan omiin jätöksiinsä hoitokodeissa. Se, että hädänalaisia kohdellaan kuin roskaa ei ole hyvinvointia vaan barbarismia, samalla kun yhtiöiden verotusta on laskettu ja iso osa rahoista katoaa muutenkin veroparatiiseihin.

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan, että kaikilla on oltava asunto. Se on perusoikeus. On otettava käyttöön vuokrahintojen sääntely, jotta voidaan varmistaa riittävän halvat kohtuulliset vuokrat. Tyhjät sijoitusasunnot on laitettava vuokralle tai niistä on maksettava erillistä veroa.

Nato ja EU

Oikeisto koittaa harhauttaa: ”Entä pakolainen, joka saa valtion tukea? Eikö heidän saama tuki pitäisi ottaa pois?” Pakolaisten saama tuki kalpenee rikkaiden saamien tukiaisten ja verohelpotusten rinnalla olemattomiin.

Eduskunta  haluaa käyttää kymmeniä miljardeja hävittäjiin, joilla harjoitella sotaa yhdessä Naton kanssa. Hävittäjiä voidaan sitten käyttää yhteistyössä Naton, USA:n ja suurten EU-maiden kanssa.  Ne ovat Lähi-idässä ja Afrikassa sotimassa, pommittamassa ja aiheuttamassa pakolaisuutta. Suomen on välittömästi irtaannuttava Naton ja muiden imperialistien rikollisesta toiminnasta, lopetettava aseiden myynti Saudi-Arabiaan ja muille Nato-liittolaisille pakolaisuuden vähentämiseksi.

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan eroa Nato-sopimuksista ja yhteistyöstä, EU:sta ja eurosta.


Ympäristö

Kenties hälyttävin ongelma ihmiskunnan lähitulevaisuudessa on ilmastonmuutos. Kapitalistit eivät toistaiseksi ole osoittaneet aloitekykyä asian hoitamiseksi. Suurin osa Euroopan energiasta perustuu yhä fossiilisiin polttoaineisiin, ja jos halutaan päästä YK:n tavoitteeseen luopua niistä 2038 mennessä, on tahtia nopeutettava nykyisestä viisinkertaisesti!

Se ei tietenkään pelastaisi meitä kaikilta seurauksilta, mutta kenties pahin voidaan välttää. Mutta aikaa ei ole todellakaan hukattavaksi. Kyse on maapallon pelastamisesta tuholta ja sitä kampittaa kapitalistien voitontavoittelu.

Kommunistinen Työväenpuolue vaatii vaaliohjelmassaan avohakkuiden ja ympäristötuhon lopettamista. Ja kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja jakelun sekä keskeisen talouden kansallistamista.


Ohjelmamme

Ktp:n vaaliohjelma esittää 8 vaatimusta kansan perustarpeiden turvaamiseksi. On selvää ettei rahaeliitti suostu vaatimuksiimme vapaaehtoisesti, joten uudistukset voivat toteutua vain jos kansa pakottaa hallitsijat suuriin myönnytyksiin tai ottaa vallan kokonaan itselleen kaatamalla kapitalismin.

Ohjelmaamme voisi verrata Leninin pamflettiin Uhkaava katastrofi ja kuinka sitä vastaan on taisteltava. Lenin esitti listan vaatimuksia kansan olojen parantamiseksi. Leninin vaatimuksia alettiin toteuttaa vasta työväenluokan otettua vallan Lokakuun Vallankumouksessa.

Puolueen tehtävä on näyttää suuntaa

Olemme tiivistäneet kantamme noihin 8 vaatimukseen, joille on pakko tehdä jotakin. Ktp vaatii muutosta näihin polttaviin kysymyksiin. Olemme eduskuntavaaleissa tuomassa kantamme näkyviin, mutta emme usko näiden ongelmien korjaantuvan kapitalismin puitteissa.  On mentävä pidemmälle. Tarvitaan sosialismia.

Tarvitaan yhteiskunnan tuotantovälineiden yhteisomistusta, mikä mahdollistaa taloudellisen ja poliittisen demokratian, rikkaiden ylivallan purkamisen ja yhteisten resurssien kohdistamisen kansan tarpeisiin. Meillä ei ole muita vaihtoehtoja. Mikään utopia ei meitä pelasta. Ei ”viher-kapitalismi”, kansalaispalkka, ei EU:n ”uudistaminen” tai ”parempi SOTE” vaan koko järjestelmän muuttaminen.

Suomi tarvitsee sosialismia – Ktp:n vaaliohjelma

2 thoughts on “Suomi tarvitsee sosialismia – Ktp:n vaaliohjelma

 • 11.4.2019 11:14:sta
  Permalink

  Kyllä ja niin tarvitsee ja viipymättä!
  Tänää on muka työmiehen ja tavallisen kuolevaisen asialla…paljon jotain merkillisiä persu-lipovitsejä….ja kusetus on sakeaa…mutta läpinäkyvää.

  Vastaa
 • 12.4.2019 16:38:sta
  Permalink

  Suomi tarvitsee sosialismia – ohjelma on tarkkaan harkittu ja päteväntuntuinen!
  KTP:n vaaliohjelman vaatimus, että työ on todettava perustuslailliseksi oikeudeksi merkitsee uutta avausta keskusteluun siitä, miten työttömyyden aiheuttama kärsimys poistetaan ja työllisyys nostetaan lähelle 100 %. Tässä kysymyksessä millään muulla puolueella ei ole edes yritystä ratkaista pysyvällä tavalla tätä ihmisen hyvinvointiin ja aineelliseen menestymiseen keskeisesti vaikuttavan oikeuden toteuttamista.
  Jokaisen kansalaisen oikeus työhön ja työpaikkaan merkitsee sosialistisen suunnitelmatalouden välttämättömyyttä, minkä rakentamiseen ja valvontaan on koulutettava työläisten ja työtätekevien joukosta eturivin valvojia ja tarkastajia. Korruptiota ei saa missään muodossa päästää tuhoamaan uuden yhteiskunnan perustusta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *