Tiedustelulakien kiireellisyys vastatuulessa – Supo ja armeijan tiedustelu saa odottaa

Eduskuntapuolueet hyväksyivät viime vuoden lokakuussa uusien tiedustelulakien säätämisen kiireellisyysjärjestyksessä. Tavoitteena oli ns. urkintalakien hyväksyminen kuluvan vaalikauden ja vielä vallassa olevan Sipilän oikeistohallituksen aikana. Edes eduskunnan vasemmistopuolueet eivät vastustaneet tekaistua kiirettä ja hyväksyivät näin käytännössä myös lakien sisällön.

Nyt urkintalait, jotka on tarkoitettu suojelupoliisin (Supo) ja armeijan tiedustelun (PVTIEDL)vallan lisäämiseksi, ovat joutuneet vastatuuleen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunnan esityksiä ei ole huomioitu jatkokäsittelyssä. Ja nyt näyttää siltä, että nuo lait ja niiden lopullinen sisältö siirtyvät huhtikuussa valittavan uuden eduskunnan päätettäväksi.

Jos eduskunta ja urkintalakeja käsittelevät eduskunnan valiokunnat olisivat saaneet toteutettua suunnitelmansa, kansalaisten perusoikeuksia ja demokratiaa olisi loukattu jo alkukesän aikana, voimassa olevan perustuslain vastaisesti. Onneksi perustuslain asiantuntijat puuttuivat viimeisellä hetkellä asiaan.

Perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin julkaisi jo 4.9.2017 avoimen kirjeen Sdp:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Rkp eduskuntaryhmille. Siinä Scheinin totesi Sipilän hallituksen hakevan uuden tiedustelulainsäädännön läpiviemiseksi hallituksen ja opposition yhteisrintamaa.

Professori Scheinin esitti opposition eduskuntatyhmille neljä vaihtoehtoa, jotka voisivat toteutua eduskunnan käsittelyssä. Vaikka hän ei ottanut kirjeessään suoraan kantaa lakien sisältöön, varoittavat sanat ovat kohdistuneet perustuslain noudattamiseen ja kansalaisten yksityisyydensuojan varjelemiseen.

On hämmästyttävää, että Sdp:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmät eivät huomioineet varoituksen sanoja. Eduskunta hyväksyi täysistunnon toisessa käsittelyssä 3.10.2018 perustuslain 10 §:n muutoksen kiireelliseksi julistamisen äänin 13-178. Kun ehdotus kiireelliseksi julistamisesta hyväksyttiin, perustuslain muutos katsottiin samalla hyväksytyksi.

Työkansan Sanomat 3/2019

Authors

Tiedustelulakien kiireellisyys vastatuulessa – Supo ja armeijan tiedustelu saa odottaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *